Okategoriserade

Nazist på fritiden

17 jun , 2015, 17.46 Marianne Lydén

 

En Sannfinländare skapar rubriker igen. Det är riksdagsledamot Olli Immonen, också ordförande för Suomen Sisu, som lyckats få synlighet med sin Facebookuppdatering om uppvaktningen i onsdags vid Eugen Schaumans grav. Suomen Sisu var en av uppvaktningens arrangörer.

Den 16 juni 1904 sköt Schauman den ryska generalguvernören i Finland, Nikolaj Bobrikov och genast därpå sig själv. Medlemmar i Suomen Sisu och Finska motståndsrörelsen ville med uppvaktningen uppmärksamma årsdagen av dådet. Det har de naturligtvis sin fulla frihet att göra och det är i sig inte det som bör ge anledning till rubriker.

Det är Immonens lediga umgänge med Finska motståndsrörelsen som väcker frågor. Finska motståndsrörelsen har en uttalat nationalsocialistisk världssyn i vilken det bland annat ingår att Förintelsen ifrågasätts. Med de här nynazisterna poserar Immonen beredvilligt och lägger ut bilden på sin Facebooksida. Det är som han vill betona att här hör man till samma gäng.

Vi kommer nog inte att få ett klart svar på frågan om Immonen är nynazist (ingen folkvald vid sina sinnens fulla bruk svarar ja på den frågan), men av hans tidigare uttalanden och blogginlägg att döma är det åtminstone inte långt ifrån.

Vi har däremot fått ett märkligt svar på frågan hur Immonens parti ser på att han förnöjt poserar med nazister. Den sannfinländska riksdagsgruppens ordförande Sampo Terho tycker att det är Immonens egen sak vad han gör på sin fritid och vilka bilder han publicerar och att riksdagsgruppen inte lägger sig i sådant.

Partiordförande utrikesminister Timo Soini svarar över huvud taget inte på frågor kring det här, utan hänvisar till Terhos kommentar. Är någon förvånad över det?

Partiets åsikt blir därmed att det är fritt fram att bete sig lite hur man vill, nazistiskt eller rasistiskt, bara det sker på fritiden.

Annat ljud i skällan var det när Immonens goda vän James Hirvisaari förevigade sin kompis nazisthälsning på riksdagsläktaren. Det blev sparken ur partiet och med det slutet på Hirvisaaris parlamentarikerbana. Fast det var ju före riksdagsvalet när fasaden skulle putsas inför Sannfinländarnas regeringsinträde.

, , , , ,

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *