Okategoriserade

SDP:s bergochdalbana

31 mar , 2016, 15.51 Marianne Lydén

 

Socialdemokraterna dyker igen, på en månad från 22,9 till 20,3 procent, medan det går uppåt igen för De gröna, från 10,7 till 12,5 under samma tidsperiod.

De här resultaten i Yles senaste opinionsionsmätning ryms inte inom felmarginalen, medan det som Yle rubricerar sin nyhet med gör det. Nämligen att Centern igen är största parti (20,7).

Ordningsföljden för de tre största partierna kan växla flera gånger om ännu, men det är alltmer sannolikt att vi i nästa riksdagsval hittar samma partier i en klar tättrio som vi gjorde före den sannfinländska skrällen 2011. Centern, SDP och Samlingspartiet var ju länge i en storleksklass för sig.

Skrällen 2011 gjorde att man började tala om fyra stora i stället för tre, men det här ser ut att bli en parentes. Sannfinländarna har sedan förra valet nästan halverat sitt väljarstöd och halkat ner till femte plats och någon återvändo till tättrion, eller ens tätkvartetten verkar inte sannolik.

Osäkert är om De gröna lyckas hålla sin mittemellanställning mellan tättrion och de små partierna, dem som Timo Soini tidigare kallade kardborrepartier. Den termen har han av förekommen anledning inte använt på länge. Oberoende så verkar De gröna få utdelning av att betraktas som populistpartiets motpol.

Det är bland de tre stora man hittar nästa statsminister och Antti Rinne, som redan verkade se sig själv i den positionen, kunde i ljuset av de senaste siffrorna ta sig en funderare över om den låga profilen i toleransfrågor faktiskt är det som ska gälla. Särskilt som SDP:s stolta traditioner kunde förutsätta en annorlunda profilering. Nu hamrar ju den ideologiska storsläggan enbart mot Samlingspartiet, medan de andra regeringspartierna lämnas i fred. Med tanke på kommande regeringskonstellationer är det här förståeligt för Centerns del, men för Sannfinländarnas del?

De kanske intressantaste fenomenet är ändå det stora antalet osäkra. Bara 58 procent visste vilket parti de skulle rösta på. Helt riktigt har osäkerheten främst setts som Sannfinländarnas problem, men åtminstone den här mätningen ger vid handen att det är ett stort problem också för SDP.

, , , , ,

Läs också

Kommenteringen är stängd.