Okategoriserade

Ansvarslöst

17 jun , 2016, 14.46 Marianne Lydén

 

Med anledning av det vidriga mordet på brittiska parlamentsledamoten Jo Cox skriver kvalitetstidningen Guardians Polly Toynbee en kolumn, som skulle vara värd att citeras och översättas i sin helhet. Jag väljer ändå ut ett stycke:

“When politicians from a mainstream party use immigration as their main weapon in a hotly fought campaign, they unleash something dark and hateful that in all countries always lurks not far beneath the surface.”

Toynbee skriver alltså att när politiker från ett etablerat parti använder immigration som huvudvapnet i en het kampanj släpper de loss något mörkt och hatiskt som i alla länder lurar inte långt under ytan.

Hon avser främst Timo Soinis kompis Nigel Farage, ledare för det EU- och främlingsfientliga partiet UKIP. Under hela Brexitkampanjen har han tutat ut partiets budskap på ett sätt som många anser vara osakligt, förolämpande och rasistiskt mot flyktingar och asylsökande.

Politiker som Farage bär inte ansvaret för mordet, men väl nog till ett hatiskt attitydklimat som kan trigga störda eller extremistiskt sinnade personer.

Farage är bara en av flera brittiska politiker som påhejad av landets slasktrattar till kvällstidningar flirtar med rasismen och skapar förakt för politiker som inte tycker som han själv.

Timo Soini är bara en av flera finländska politiker som flirtar med rasism och främlingsfientlight och gör sig lustig över politiker som inte tycker som han själv. Jag känner inte så bra till hur Farage hanterar kritik mot sig. Däremot känner jag mer än väl till hur Soini gör. Han iklär sig alltid offerkoftan och snyftar över att han orättvist anklagas för att vara rasist.

Utrikesministen fördömde inte heller mordet på Cox förrän han ombads kommentera det.

Fördömandet är bra, men skulle det också vara dags att äntligen ta ansvar för det obehagliga attitydklimatet i Finland? Innan någonting riktigt allvarligt händer också här? Till exempel genom att skriva något begripligt i bloggen Soinin Ploki?

.

, , , , ,

Läs också

Kommenteringen är stängd.