Okategoriserade

Hycklare och rasister

14 aug , 2016, 10.00 Marianne Lydén

 

“Visst är det bra om de andra regeringspartierna tar en allvarlig diskussion med Sannfinländarna om hatretorik mot muslimska asylsökande, men när planen tydligen är att fortsätta med en omänsklig politik som uttryckligen drabbar muslimska asylsökande finns nog en god portion hyckleri med i bilden.”

Artikeln har publicerats i HBL 14.8.

Tunga politiker från Centern och Samlingspartiet har gått ut och krävt ett slut på den rasistiska retorik som sannfinländare spytt ur sig och i sommarens nyhetstorka fått mycket offentlighet för.

Sebastian Tynkkynen, sannfinländska ungdomsförbundets publicitetssjuka ordförande, har ju skrivit en hätsk Facebookuppdatering, i vilken han kräver att “returautomaten” ska sättas igång på full styrka så att alla muslimer kan kastas ut ur landet. Ju färre muslimer, desto bättre, menar han.

Sannfinländska riksdagsledamoten Teuvo Hakkarainen har tutat ut att alla muslimer ska ut ur landet och ingen från Afrika eller Mellanöstern släppas in, eftersom alla terrorister är muslimer. Senare spädde han på med att det är svårt att tro att asylsökande är i verklig nöd “när de går omkring i converseskor och slickat hår” och att man försöker tysta ner hans sakliga kritik av invandring med beskyllningar om rasism.

Tynkkynens och Hakkarainens skriverier polisutreds som hets mot folkgrupp.

Ben Zyskowicz, samlingspartistisk veteranpolitiker och riksdagsgruppens vice ordförande, var först ut. Han konstaterade i ett pressmeddelande att Tynkkynens skriverier inte handlar om invandringspolitik utan om ett rasistisk tänkesätt och hets mot folkgrupp. Han undrade hur länge Sannfinländarna, som sitter med i en regering som motsätter sig rasism, kan fortsätta fungera som plattform för politiker som gör sig skyldiga till direkt rasism och hets mot muslimer.

Centerns gruppordförande Antti Kaikkonen krävde också han ett slut på raden av sannfinländska rasistiska skriverier och lovade att han ska ta upp frågan när regeringspartiernas gruppordförande träffas inför riksdagsstarten. Det är hög tid att sätta punkt för hatskriverierna, slog han fast.

Ännu högre smällde det att Petteri Orpo, Samlingspartiets nya ordförande, finansminister och tidigare inrikesminister, tidigare i veckan konstaterade att han inte godkänner rasistisk retorik och anser att Sannfinländarnas nätskriverier bör diskuteras i regeringen. Är man i regeringen så är man.

Mitt i den här följetongen om hatskriverier publicerade Sunniva Drake Migrationsverkets beslut om att inte bevilja en irakisk man asyl trots att han i princip fyller kriterierna. Han har hotats till livet av IS och hans hus i Mosul har sprängts i luften. Hur Migri kommer fram till att mannen ändå ska skickas tillbaka till Irak eftersom han kanske kan överleva i Bagdad är kuslig läsning.

Motsvarande beslut finns det tydligen drivor av. Antalet positiva asylbeslut har rasat. För så vill regeringen ha det.

Den grymma och inhumana behandlingen av asylsökande är ju ett en följd av den skärpta utlänningslagen och Migris linjedragningar om Iraks säkerhetsnivå, med nya och fantasifulla tolkningar av vad som är säkert och därmed ger möjlighet till avvisning av önskade människor.

Myndigheterna handlar i enlighet med vad politikerna bestämmer. Regeringens förslag blir verklighet om riksdagens majoritet så beslutar och då rättar sig myndigheterna efter det.

När riksdagen i juni godkände de senaste skärpningarna i utlänningslagen röstade samtliga närvarande ledamöter från regeringspartierna,102 stycken, för ett godkännande, medan de närvarande oppositionsledamöterna, 66 stycken, röstade nej.

Den stora nyheten den dagen var att Maria Tolppanen, som nyss hade hoppat av Sannfinländarnas grupp till SDP:s, röstade med oppositionen. Det som helt förståeligt inte väckte någon uppmärksamhet alls var att de ovannämnda herrarna Zyskowicz, Kaikkonen och Orpo som goda representanter för regeringsblocket naturligvis tryckte på ja-knappen.

Praxis är att man i sammanhållningens namn inte går emot regeringens förslag när de väl nått riksdagen. Vill man att någonting ska ändras, som i det här fallet en i grunden inhuman inställning till människor i nöd, ska man agera i beredningsskedet. Det skulle gruppordförande Kaikkonen, vice gruppordförande Zyskowicz och framför allt före detta inrikesminister Orpo haft alla möjligeter till. I stället har man låtit den inhumana utvecklingen fortsätta enligt sannfinländska noter.

Inte att undra på att de tre herrarna och övriga ansvariga inom regeringsblocket inte med ett pip reagerat på människorättsorganisationers och oppositionspolitikers krav på att stoppa utvecklingen mot ett allt omänskligare regelverk.

Visst är det bra om de andra regeringspartierna tar en allvarlig diskussion med Sannfinländarna om hatretorik mot muslimska asylsökande, men när planen tydligen är att fortsätta med en omänsklig politik som uttryckligen drabbar muslimska asylsökande finns nog en god portion hyckleri med i bilden.

, , , , , , , ,

Läs också

Kommenteringen är stängd.