Okategoriserade

Sakligt så det förslår

31 aug , 2016, 15.44 Marianne Lydén

 

Sannfinländarnas gruppordförande Sampo Terho har anklagat oppositionen för att ägna sig åt korkad populism. Detta i motsats till hur Sannfinländarna betedde sig under den förra valperioden. Vi var alltid sakliga, menar Terho.

Efter att ha läst nyhetsartikeln från Sannfinländarnas sommarmöte (HBL 30.8) bara måste jag räkna upp några exempel på ”saklig” sannfinländsk politik under perioden 2011-2015.

Redan i partiets invandringspolitiska program ondgjorde man sig bland annat över “gebardhattar” (afrikanska ledare), som levde gott på biståndspengar. Med det motiverade man kravet på att biståndet ska bort.

En fullständig lista över alla Teuvo Hakkarainens “sakliga” förslag skulle bli för lång, så jag nämnar bara ett par.

Hakkarainens första konkreta förslag gick ut på att flyktingarna skulle börja utföra skogsarbete, eftersom “sysslolösa negergubbar nu bara fyller torgen i Helsingfors”.

Ett tag senare föreslog Hakkarainen att homosexuella och somalier skulle skickas till Åland för att man skulle se vilket modellsamhälle då skulle uppstå.

I debatten om den könsneutrala äktenskapslagen manade Sannfinländarnas Vesa Matti Saarakkala till kamp för bevarandet av skilda dusch- och toalettutrymmen för kvinnor och män. Han var nämligen övertygad om att den könsneutrala äktenskapslagen så småningom leder till gemensamma utrymmen. Hur han kom till den slutsatsen förblev oklart för de flesta, men han presenterade också i ett senare skede sina slutsatser i plenisalen.

Jussi Halla-aho har i sin kamp mot muslimsk invandring använt ord som gett honom fällande domar i rätten. Under tiden i riksdagen 2011-2015 var det ändå ett uttalande om en annan sak som fick de största konsekvenserna. Under Greklandskrisen skrev Halla-aho om behovet av pansarvagnar på gatorna i Aten. Det ansågs opassande och ledde till en tillfällig uteslutning ur riksdagsgruppen.

Den halv- och helrasistiska retoriken har inte förändrats efter att Sannfinländarna klev in i regeringen. Lika sakligt hela vägen, alltså?

, , ,

Läs också

Kommenteringen är stängd.