Okategoriserade

Hem, tro och fosterland

23 Dec , 2014, 18.00 Marianne Lydén

 

Statsminister Alexander Stubb gav härommorgonen en intressant uppvisning i newspeak. I Yles Ykkösaamu förklarade han för Finlands folk att konsensus är en form av politisk populism som vi måste göra oss av med för att inte uppslukas av avgrunden.

Och jag som har gått och trott att konsensus är synonym för enighet och samförstånd och noterat att Samlingspartiet länge predikat att motsättningarnas tid är förbi. Lite förvirrad blir man ju. Okej, medges att Stubb uppenbarligen inte talar om konsensus i största allmänhet, utan om finländsk konsensuspolitik, men det handlar ändå om att ge begrepp som haft en positiv klang en negativ dylik. Tur för Stubb att man inte talat om samförståndspolitik. Det är svårare att få samförstånd att låta negativt.

Att ge ord och begrepp nya betydelser är tydligen det Samlingspartiets strateger anser vara receptet för att få fart på partiets hickande valvalapparat. Det har fungerat tidigare, men undrar om förra partisekreteraren Taru Tujunen skulle göra samma bedömning den här gången. De flesta anser att konsensuspolitiken var framgångsrik och bra för samhällsfreden och merparten av Samlingspartiets anhängare är löntagare.

Stubb upprepade sedan sitt mantra om att valet står mellan nytt och gammalt. Det säger sig självt att Samlingspartiet ska ses som det fräscha och nya och Socialdemokraterna och Centern, konsensuspolitikens huvudarkitekter, som hopplöst gamla och unkna och vem vill nu rösta på något gammalt och unket?

När Stubb hade klassat huvudmotståndarna som hopplöst förlegade och förklarat att valet inte står mellan höger och vänster eller liberalt och konservativt förklarade han att hem, tro och fosterland utgör Samlingspartiet ideologiska grund, nu som förut.

Inget ont med hem, tro och fosterland, men låter det som något nytt ens på newspeak?

, , , , ,

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *