Okategoriserade

Den förrädiska högerextremismen

22 feb , 2015, 08.00 Marianne Lydén

 

”Vad har då finländska ledande politiker sett när man på annat håll sett kopplingen mellan islamistiska terrordåd mot yttrandefrihet och mot judar? Tydligen ingenting.”

En attack mot det öppna samhället. OCH en attack mot judar. För att de är judar. Danmarks statsminister Helle Thorning-Schmidt var tydlig när hon fördömde terrordåden i Köpenhamn.

Också i Sverige fäster ledande politiker uppmärksamhet vid mönstret och slår fast att terrorhotet mot judar ska mötas. Statsminister Stefan Löfven åkte till Köpenhamn för att visa sin solidaritet. På sina håll har det ändå skett med en viss yrvakenhet, måste man väl tillägga. Mona Sahlin, nationell samordnare mot våldsbejakande extremism har nu konstaterat att “de tre stora hatideologierna samtliga ger sig på judar”. Högerextremism är per defintion antisemitisk, de extrema islamisterna är det också och i vänstergrupperna hatar man Israel så mycket att det ibland spiller över på judarna, säger hon.

Sahlin vill alltså nu ta tag i antisemitismen. Det är mer än en nyansförändring från hennes tidigare linje att IS-krigare som återvänder hem ska få hjälp och stöd, den som har fått muslimska invandrare att uttrycka sin frustration över “daltandet med islamister och jihadister”. Att välkomna jihadister att bo i samma omgivning som flyktingar som flytt från jihadister är som att låta våldtäktsoffer sitta på samma behandlingshem som sina våldtäktsmän, har man påpekat. Det påpekandet är samtidigt en påminnelse om att de flesta offren för islamistisk terrorism är muslimer.

I svenska medier skrivs spaltmetrar om jihadism och antisemitism och också hos oss har kommentatorer analyserat kopplingen, om än i mycket blygsammare skala. Vad har då finländska ledande politiker sett när man på annat håll sett kopplingen mellan islamistiska terrordåd mot yttrandefrihet och mot judar? Tydligen ingenting. I sina officiella kommentarer till terrordåden i Köpenhamn fördömde president Sauli Niinistö och statsminister Alexander Stubb attackerna mot yttrandefriheten, men nämnde över huvudtaget inte de judiska offren. Det gjorde de inte heller efter terrorattackerna i Paris. Det föll tydligen naturligt på inrikesminister Päivi Räsänens lott att åka till Köpenhamn och uttrycka oro över att judar attackeras.

På webbsajten Gates of Vienna, som fungerar som portal för den så kallade Counterjihadrörelsen, har det här uppmärksammats. Man påpekar att varken den finländske presidenten eller statsminstern noterade att det judiska samfundet var ett av målen för attackerna. Det är inte överraskande. Rörelsen tar vara på varje tillfälle som ges för att försöka visa att den europeiska eliten inte ser hela bilden av “islamiseringen”. Dessa nätkrigares egen definition av hela bilden är att den muslimska invandringen är det avgörande hotet mot Europa och den västerländska civilisationen. “Islam nästan invaderade det kristna Europa under belägringen av Wien 1683 och vi är nu i en ny fas av ett gammalt krig”, lyder varningen när man klickar in sig på sajten.

Experter på högerextremism har varnat för Countrerjihads hatpropaganda mot muslimer, men det har väckt betydligt mindre uppmärksamhet att rörelsen samtidigt vill framstå som judarnas och Israels enda sanna försvarare. Det kan ha att göra med att man som Mona Sahlin är van vid att förknippa högextremism med antisemitism och bortser från att det vid sidan av de nynazistiska grupperna finns en extrem rörelse som lever och mår bra på att sprida hotbilden av muslimernas krig mot oss andra. Med oss andra avses alla icke-muslimer, judar, kristna, ateister, buddhister och så vidare.

När islamistiska terrordåd riktas mot judar och det förringas spelar det Counterjihadrörelsen i händerna. Det kan användas i propagandan för att polarisera attityderna och det gör inte livet säkrare vare sig för judar eller muslimer. Inte för någon annan för den delen heller.

Därför är det viktigt att understryka att det inte handlar om kamp mellan väst och islam och inte heller om en konflikt mellan muslimer och icke muslimer och SAMTIDIGT betona det oacceptabla i att judar attackeras för att de är judar. Så som bland andra Danmarks statsminister gjorde, men som hennes finländska kollega lät bli att göra i sina officiella kommentar.

För Counterjihadrörelsen handlar det uttryckligen om en kamp mellan väst och islam och det finns flera europeiska populistpartier som bekänner sig till samma ideologi. Man håller möten och lägger upp strategin tillsammans. I Finland heter partiet Sannfinländarna. På Gates of Vienna hyllas Jussi Halla-aho och den antimuslimska retorik som förekommer på webbsajten är identisk med den som man finner i Halla-ahos blogginlägg. Enligt Halla-aho förhåller sig Sannfinländarna negativt till mångkulturalism som ideologi och samhällsmodell och han är ju som känt huvudförfattare till Sannfinländarnas invandringspolitiska program. Partikamraten Olli Immonen, ordförande för Suomen Sisu är ännu tydligare. Han vill rakt av stänga gränserna för muslimsk invandring “eftersom islam är ett hot mot vanliga finländare”.

Så kampen mot hållbarhetsunderskott och statsskuld i all ära, borde valkampanjen också handla om synen på det öppna och mångkulturella samhället? Om ett parti kräver att vi stänger gränserna för muslimska invandrare och underkänner mångkulturalismen så bör väljarna få veta vad de andra partierna anser det betyda för samarbetsmöjligheterna med partiet i fråga.
Artikeln är publicerad i Hbl 22.1.2015

, , , , , , , , , , , ,

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *