Okategoriserade

Majoritetens krigsförklaring

14 mar , 2015, 17.22 Marianne Lydén

 

De folkvalda har lämnat Arkadiateatern. De sista föreställningarna bjöd på undermålig underhållning. Samerna hör till dem som inte har skäl att applådera.

Det blev inget av vare sig ändringen av lagen om Sametinget eller ratificeringen av ILO:s konvention 169 om ursprungsfolk.

Det är inte förvånande att Centern vill torpedera ökat inflytande för vårt enda ursprungsfolk. Bland dem som är aktiva i eller röstar på Centern finns inflytelserika markägare och företagare som befarar att de automatiskt får det sämre om samerna får det bättre.

Sari Keskitalo från Enontekis förklarade för ett tag sedan för YLE att hon betraktar en ratificering av konventionen som en krigsförklaring. YLE nämnde det inte, men Keskitalo är aktiv centerpolitiker.

Att allmänt minoritetsmotarbetande Sannfinländarna går emot utökat självbestämmande för samerna är också självklart. Däremot förvånar vissa regeringspartiers njugga inställning. Inte för att den gick emot regeringsprogrammet (det blev ju närmast en regel på slutrakan), utan för att det står i så bjärt kontrast mot principerna om mångfald och minoriteters rättigheter som man tutat ut att man i motsats till Centern och Sannfinländarna omfattar.

Det kan nämligen hända att det var nu eller aldrig, eller åtminstone inte på länge. Justitieminister Anna-Maja Henriksson ställer hoppet till nästa regering, men om inte den här regeringsbasen klarade av att driva igenom ratificeringen så kommer en regering ledd av Centern knappast att ens försöka.

Också i Sverige är det trögt före för samernas rättigheter. Tur för Norges samer att landet ratificerade konventionen för länge sedan. Det blåser nämligen snålblåst kring minoriteter i hela Norden.

, , , , ,

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *