Okategoriserade

Historielöshet och Förintelsefjäskare

11 apr , 2015, 10.00 Marianne Lydén

 

Nationalistiska och främlingsfientliga vindar blåser snålt över Europa. Islamistisk fundamentalism griper tag i rotlösa ungdomar. Judehatet ökar och islamofobin breder ut sig. Utvecklingen är bokstavligen livsfarlig.

Den svenska författaren och journalisten Göran Rosenberg ser de farliga trenderna som en följd av att en enorm osäkerhet och rädsla inför en oförutsägbar framtid råder och att de europeiska makthavarna saknar politiska visioner och förklaringsmodeller. Värre lär det dessutom ska bli, frågan är bara hur mycket värre. Rosenberg menar nämligen att det måste bli värre innan det kan bli bättre och att risken då finns att det går över styr och det blir så mycket värre att det går riktigt åt h-e.

Rosenberg diskuterade tidigare i veckan främlingsfientlighet och historielöshet med utrikesminister Erkki Tuomioja på ett seminarium arrangerat av Hanaholmens kulturcentrum.

Tuomioja var inte heller särskilt optimistisk. Han konstaterade att problemen skulle kräva globala beslut, men att vi är fångna i en struktur med nationella demokratier. Och nationella val, får man väl tillägga.

Herrarna var välformulerade, som de brukar, och i publiken såg man idel instämmande nickningar. Ingen hade något att invända. Det kändes bra att veta att insikten om de farliga fenomenen är utbredd.

Sedan drog jag mig till minnes en gammal bloggtext om Förintelsen. Här är en del av texten:

– Hur mycket vatten måste flyta i Jordanfloden innan det också för andra ögon än mina börjar se dumt ut att gräva i gamla benhögar? Förintelsefjäskarna säger att den som glömmer historien är dömd att upprepa den.
– Vem hade när upplysningens tidevarv inleddes trott att det i 2000-talets Europa skulle finnas lagar som definierar det som ett brott att ifrågasätta eller underskatta betydelsen av en historisk händelse?
– Man får anse att jorden ör platt eller rund, att människan är ett resultat av skapelsen eller evolutionen men man gör sig skyldig till ett brott om man inte ger en enskild händelse den betydelse som lagen definierar. 1300-talets spanska inkvisition skulle vara glad.

Eftersom jag fått höra att jag irriterande ofta påminner om främlingsfientliga texter som den här sannfinländska Europaparlamentarikern producerat påpekar jag att den här är drygt tio år gammal och att det europeiska klimatet var annorlunda då. Jag vet inte vad han i dag anser om ”Förintelsefjäskarna”.

, , , , , ,

Läs också

En kommentar

  1. Hans Anas skriver:

    Att offentligt förneka förintelsen borde nog inte vara straffbart som det är nu i en del europiska länder.

    Det är historikernas och debattörernas uppgift att argumrntera mot en sådan uppfattning, inte lagstiftarnas och politikernas uppgift att sända folk i fängelse för en sådan uppfattning.

    För tydlighets skull vill jag tillägga att jag personligen inte förnekar förintelsen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *