Okategoriserade

Presidenten och populisten

24 apr , 2015, 14.00 Marianne Lydén

 

Förutom att valresultat har gett upphov till en märklig diskussion om vilka bubblor medborgare av olika slag befinner sig i har det också fått våra grannländer att reagera. Och det är vi ju alltid ängsligt nyfikna på.
Grannen i öst har förnöjt noterat att de ”värsta” Natoivrarna sattes på plats. Eftersom Centern nu (tillsammans med presidenten) viftar med den utrikespolitiska taktpinnen får man väl lov att instämma.
Grannen i väst har främst oroat sig över Sannfinländarnas goda valresultat.
I Aftonbladet skriver Anders Lindberg att det vore mycket olyckligt om Juha Sipilä tog med de främlingsfientliga Sannfinländarna i regeringen.
I Expressen skrivet Eric Erfors att Sipilä på ett ”typiskt fegt finskt sätt” inte stängt regeringsdörren för Timo Soini. Sedan slår han fast att Sipilä absolut måste göra det.
Får dylika ukaser större synlighet här blir det fest bland nättrollen – med storsvensk besserwissermentalitet som tema. Sveriges generösa invandringspolitik är ju ett av favorithatobjekten bland dem.
Nättrollen kan man i och för sig strunta i, alldeles som svenska order om hur Finland ska sköta sin regeringsbildning.
Dessutom har det också förekommit uppmaningar om att Sipilä borde göra precis tvärtom, det vill säga ta med Soini i regeringen och krama honom till döds där.
De fördomar som formuleringen ”typiskt fegt finskt sätt” avslöjar är kanske barmhärtigast att inte kommentera i det här sammanhanget.
Däremot blir det nog inte fel när svenskarna har Sverigedemokraterna som referens när de ser på Sannfinländarna. President Sauli Niinistö kunde ha läst på lite mer innan han i Stockholm till finländska medier sade att den svenska diskussionen om Sannfinländarnas regeringsduglighet har fel utgångspunkt när man ser partiet som likadant som de invandringsfientliga Sverigedemokraterna. Niinistö har i och för sig rätt i att partierna är olika i och med att de har helt olika historia och Sannfinländarna från början sett andra frågor som viktigare än invandringen.
Men själva invandringspolitiken är så gott som identisk.
På uppdrag av partiledningen formulerade Jussi Halla-aho för andra valet i rad Sannfinländarnas invandringspolitiska linje och på partikansliet lyftes invandringen fram som en av de viktigaste valfrågorna. Halla-aho och Kent Ekeroth, som gav draghjälp på en sannfinländsk kampanjtillställning i Åbo, har en gemensam agenda enligt vilken muslimska flyktingar och ”islamisering” är det stora hotet.
Tilläggas kan ännu att Sannfinländarna av sin tankesmedja beställde en utredning om invandringens kostnader, som bland annat kom till att en tysk arbetskraftsinvandrare ger plus i statskassan medan en flykting från Nordafrika ger ett långt minus. Den relevanta jämförelsen alltså…
Om Sannfinländarna driver sin invandringspolitiska linje i regeringsförhandlingarna får Sipilä vrida nacken ur led för att inte se problemet. Fast Sipilä och Soini kan ju också bara tiga ihjäl problemet.
Mer om den nya sannfinländska riksdagsgruppen här:
http://hbl.fi/nyheter/2015-04-21/752292/halla-ahofalangen-rycker-framat

, , , , , , , , ,

Läs också

3 kommentarer

 1. Anna Lindén skriver:

  Sverigedemokraternas invandringspolitik är restriktiv efter svenska förhållanden, men inte efter finländska. Också med SD:s invandringpolitik skulle Sverige ta emot fler invandrare i förhållande till folkmängden än vad Finland gör idag.

 2. Anna Lindén skriver:

  Det svenska politiska landskapet är helt annorlunda än det finländska. Vad praktisk politik beträffar skulle jag nog placera SD någonstans mellan Socialdemokraterna och Centern i Finland. I Finland ses det generellt som något positivt att vara fosterländsk. I Sverige är förhållandet det motsatta.

 3. Hans Anas skriver:

  Om Sipilä inte stänger dörren för sannfinländarnas inträde i regeringen är detta säkert olyckligt för Aftonbladets Anders Lindberg, men lyckligt för stora delar av de finländska väljarna.

  Expressens Eric Erfors å sin sida nöjer sig inte med att vara rådgivare, han har själv utnämnt sig till regeringsbildare!

  Som tur är kommer ingen av dessa två i det rikssvenska journalistetablissemanget att ha något som helst inflytande vad gäller finländsk regeringsbildning.

  Tror bestämt att Sipilä betackar sig för råd från dessa herrar precis som han på en mediekonferens tidigare satte en rikssvensk kvinnlig journalist på plats när hon i bästa besserwisserstil berättade om hur det går till i Sverige och Finland borde givetvis ta efter.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *