Okategoriserade

Töntpopulistiskt

23 maj , 2015, 09.00 Marianne Lydén

 

Nyheterna från EU-toppmötet i Riga berättar att Alexander Stubb vill hjälpa sin brittiska kollega David Cameron lätta på den tunga börda de båda herrarna anser att invandringen till öriket är.

På toppmötet sökte Cameron förståelse för försöken att begränsa invandringen från andra EU-länder. Cameron har lovat hårda tag mot illegala invandrare, men den fria rörligheten är en av EU:s grundpelare, så utan de andra EU-ländernas medverkan låter sig begränsningar av invandringen inte göras på den här punkten. Den största förståelsen för sin linje ska Cameron ha fått av Stubb.

Stubbs senaste uttalande för en njuggare invandringspolitik inom EU är ännu ett steg av Samlingspartiets ordförande i sannfinländsk riktning. Påpekas kan att Soinis och Camerons partier delar grupp i Europaparlamentet. Samlingspartiet sitter (ännu?) i Parlamentets största grupp kristdemokratiska konservativa EPP. Samtidigt är steget ytterligare en bekräftelse på den helomvändning Samlingspartiet har gjort under Stubbs ledning. (Skrev utförligare om helomvändningen i mitt förra blogginlägg.)

För att det nu ska bli helt klart att Stubb tidigare haft en något annan syn på invandringen – och Sannfinländarna – påminner jag om en intervju med Alexander Stubb i Helsingin Sanomat 19.3.2010.

Tidningen skrev att Alexander Stubb är missnöjd med den debatt om invandring som fördes då. Den är alltför ensidig och de mest invandringskritiska rösterna dominerar med motbjudande inslag av rasism, nationalism och xenofobi, menade Stubb. Som medicin efterlyste han flera ställningstaganden för invandringen och dess nytta för Finland, i stället för att man på helt felaktiga grunder kopplar ihop asylsökande med missbruk av socialskyddet.

Töntpopulistiskt, ansåg dåvarande utrikesministern.

Stubb tog också avstånd från de ”invandringskritiska” åsikter ungdomsförbundets dåvarande ordförande Wille Rydman framförde.

– Alla partier har sina rydmän. Deras tankar har ingenting att göra med Samlingspartiets invandringspolitiska linje. Ingenting, sa Stubb.

Nehej, inte 2010.

, , , , ,

Läs också

En kommentar

  1. Harry Bogomoloff skriver:

    Ja, skulle det varit i min makt att styra i Europa så hade man haft ’Fortress Europa’ som målsättning samt en ytterst selektiv invandring, baserad på mottagarlandets behov endast.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *