Okategoriserade

Bamse och elefanten i rummet

2 jul , 2015, 13.56 Marianne Lydén

 

När nu riksdagen har inlett sin sommarpaus och de folkvalda begett sig in bland gräsrötterna betyder det här ju ingalunda att de är på semester.

En förtroendevald riksdagsledamot kan inte med hänvisning till fritidsintressen – eller borde inte kunna – posera med demokratiföraktande nazister och samtidigt fungera som representant i demokratins högsta instans. Även om det handlar om att visa upp sig i ett sammanhang som de egna väljarna troligen gillar, som i Olli Immonens fall.

Sommarpausen är ju en lång räcka jippon där alla politiker med självbevarelsedrift visar upp sig för sina väljare, lyssnar och diskuterar. Vad som avhandlas i de diskussionerna behöver utomstående inte ha någon kännedom om.

Ännu viktigare för politiker är förstås maximal synlighet. Därför är det inte så underligt att man i Finland tagit efter svenskarnas Almedalen och politiker och andra som vill påverka vallfärdar till Björneborg om ett par veckor för att vara med på Suomi Areena. Det är ju där, alldeles som i Almedalen, som de brännande aktuella samhällsfrågorna ska ventileras.

Saldot hittills från Almedalen 2015 är ändå inte speciellt imponerande. När Ryssland övar invasion av Gotland (!), Greklandskrisen får EU att knaka i fogarna, den största flyktingkrisen sedan andra världskriget pågår och svenskar åker iväg för att kämpa i IS led kunde man kanske ha väntat sig ett utrikespolitiskt linjetal av statsminister Stefan Löfven.
De här brännande frågorna berörde Löfven ändå bara ytligt. Inte ett tal som Olof Palme skulle ha hållit.

Också de andra partiledarna har varit rätt tama i Visby. Man vägrar se elefanten i rummet. När Jimmie Åkesson sedan äntrade scenen valde han att tona ner den fråga som Sverigedemokraterna hittills haft närmast hjärtat, det vill säga avogheten gentemot invandrare. I HBL läser jag att det var barnen och seriefiguren Bamse som var huvudfrågan.

Det var en helt logisk sväng av Åkesson. SD har nått galluphöjder som kräver en bredare politisk arsenal än enbart invandrarfientlighet för att utvecklingen ska fortsätta. Han nämnde själv Sannfinländarna och Dansk Folkeparti som exempel.

Någon debatt med de andra partierna om det här blir det ändå inte i Almedalen eftersom de andra inte diskuterar med SD. Punkt och partiet fortsätter att växa.

Å andra sidan är populistpartierna ännu större i Finland och Danmark, där man stryker dem medhårs. De socialdemokratiska partiernas utgångsläge är olika, men inte desto mindre är de i en nyckelroll när det handlar om högerpopulismens frammarsch i de tre nordiska länderna.

, , , , , , ,

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *