Okategoriserade

De där grekerna

16 jul , 2015, 09.00 Marianne Lydén

 

Greklands väg till slaktbänken har varit lång. Det har framför allt inneburit en orimligt utdragen misär för grekerna, av vilka de flesta inte kan beskyllas för något annan andel i krisen än att de nu bara råkar vara greker.

Det har också inneburit att allt man bara kan tänka sig – och en hel del man aldrig kunnat tänka sig – har sagts om Grekland och grekerna. Som just det att man säger att grekerna besitter en lång rad föraktliga egenskaper – för att de är greker. Självutnämnda experter på den grekiska folksjälen uttalar sig på ett sätt som inte lämnar det oklart hur överlägsen man anser den egna kulturen vara.

Hittills har den mästrande retoriken gentemot grekerna gynnat den odemokratiskt utsedda EU-elitens projekt att tvinga sin åtstramningslinje på grekerna oberoende av hur de röstar. Den som ska ge lån ska väl få ha åsikter om den som ska få lån, eller?

Frågan är ändå om det snart blir för groteskt också för EU-pamparna, som i festtal ibland oroar sig för demokratiunderskottet och påminner om principer som respekt för människans värdighet, frihet, demokrati, jämställdhet, rättvisa, tolerans, solidaritet och icke-diskriminering.
De där principerna som gav EU Nobels fredspris 2012. Som prismotiveringen uttryckte det: för att ha ”bidragit till fred och försoning, demokrati och mänskliga rättigheter.

, , ,

Läs också

En kommentar

  1. fotbill skriver:

    HBL har just nu ett reportage om hur den grekiska fotbollen är genomsyrad av korruption… Det är som en avspegling av samhället! Ingen ekonomi håller i längden så.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *