Okategoriserade

Familjegräl bland de främlingsfientliga

28 jul , 2015, 09.59 Marianne Lydén

 

Rasismen har länge grott i Sannfinländarna och föregångaren Landsbygdspartiet. I skiftet mellan åttio- och nittiotal ångade Sulo Aittoniemi på i riksdagen om arbetsskygga ”krullhuvuden” med flera fruar som kommer från lerhyddor och översvämmar Finland.

Det var ändå ingen klar ideologi som styrde de fördomsfulla utfallen. Dessutom var det få som brydde sig om vad representanter för det lilla partiet sade, även om Aittoniemi hävdade att en stor majoritet av finländarna tycker som han.

Den främlingsfientliga ideologin växte fram senare. Den är brokig, men den som den hårda främlingsfientliga falangen i Sannfinländarna bekänner sig till är internationell och sprids på webben bland annat via portalen Gates of Vienna.

Enligt ideologin befinner sig Europa i en ny fas av ett gammalt krig. Man hänvisar till året 1683, då muslimska erövrare under belägringen av Wien nästan lyckades invadera Europa. Den så kallade Anti-jihadrörelsen anser att en ”islamisering” pågår, att den västerländska civilisationen kommer att utplånas och att Europa förvandlas till ”Eurabia” om vi inte inser att vi befinner oss i ett krig och tar upp kampen mot fienden.

Jussi Halla-ahos retorik har varit identisk med Anti-jihadrörelsens ända sedan han 2003 började blogga om invandring. Han har i flera inlägg skrivit att Europa är i krig, ett krig som han befarar att Europa kommer att förlora eftersom vi välkomnar ”dödens och förstörelsens kult som vi inbillar oss är en religion bland religioner”.

Inte så underligt att de invandrarfientliga fann sin mästare i Halla-aho. Återstod att hitta en plattform för politisk verksamhet. Halla-aho ställde upp som obunden på Sannfinländarnas lista i riksdagsvalet 2007 (blev inte invald) och kommunalvalet 2008. Partimedlem blev han först 2010.

2009 började Halla-ahos anhängare samla namn för att få Halla-aho uppställd i EU-valet. Man befarade att Sannfinländarna inte skulle ta med honom på sin kandidatlista. Halla-aho gav grönt ljus för projektet, men meddelade sedan att han inte ställer upp ”för att han inte vill splittra den invandringskritiska rörelsen”.

Det blev ingen kandidatur för Sannfinländarna heller, men Halla-aho säkrade sin plats på partiets lista i riksdagsvalet 2011. De besvikna namninsamlarna organiserade sig i partiet Förändring 2011.

Resten är historia. Halla-aho och ett halvt dussin andra dedikerade ”invandringskritiker”, medlemmar i Suomen Sisu och undertecknare av ”Nuiva Vaalimanifesti” (Det Njugga Valmanifestet), gled lätt in i riksdagen. För Förändring 2011, som också i något skede lär ha hoppats kunna räkna med en viss Olli Immonen, blev saldot noll invalda.

Matias Turkkila, nuvarande chefredaktör för Sannfinländarnas tidningar, tidigare vice ordförande för Suomen Sisu och grundare av sajten Hommaforum, medgav efter skrällsegern att ”invandringskritikernas” strategi var att infiltrera Sannfinländarna och att det skedde med partiledningens tysta medgivande.

– Sannfinländarna är det rätta politiska hemmet för oss. Det finns många i riksdagsgruppen som prioriterar andra frågor men också de tycker i princip lika. De som har extremare åsikter kanske inte känner sig riktigt hemma, men det är otroligt svårt för ett nytt parti att få riksdagsreptesentation, konstaterade Turkkila i HBL 8.5.2011.

Förnuftsäktenskapet som Soinis trupper och Halla-ahofalangen valde har hittills hållit ihop eftersom båda parter drar nytta av arrangemanget. Soini har ju låtit Halla-aho formulera partiets invandringspolitik och Halla-ahofalangen har medverkat till att partiet hör till de tre stora.

Nu har Halla-ahos hittills trognaste vapendragare Olli Immonen med sitt öppet nazistiska språkbruk splittrat den ”invandringskritiska” falangen. Det har den slipade Halla-aho till varje pris försökt undvika. När Immonen samtidigt ställer Soini mot resten av partiet och pressar Soini till att förklara sig både hemma och utomlands begår han ett majestätsbrott som gör vännerna i riksdagsgruppen allt färre.

Artikeln har publicerats i HBL 28.7

, , , ,

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *