Okategoriserade

Pudlar och högerextremister

31 jul , 2015, 12.58 Marianne Lydén

 

Olli Immonen gjorde då en regelrätt pudel.

I den beramade Facebookuppdateringen uttryckte han sig bristfälligt. Han har då aldrig menat att kampen mot mångkultur ska föras på annat sätt än med politiska medel och han ger sitt fulla stöd åt den sittande partiledningen, säger han nu.

Det här är ungefär så långt man kan komma från de uppmuntrande kommentarerna till stödtrupperna som i olika diskussionstrådar lovade följa hans stridsrop och ta till våld i kampen mot mångkultur.

Immonen skrev sin nazistklingande uppdatering efter midnatt, uppenbarligen i ett affekterat tillstånd. I de första trotsiga kommentarerna efter uppståndelsen var det som om han trodde att han leder den främlingsfientliga falangen och den är stark nog att utmana och peka ut Timo Soini som den som inte följer partiets linje.

Det är ett majestätsbrott som kan lyckas bara om det är som Immonen först inbillade sig och om det finns stöd för uppror mot Soini i riksdagsgruppen. Det finns det inte.

Sannfinländarnas riksdagsledamöter har sina maktpositioner för att gruppen är riksdagens näst största. De vet de alla, liksom också det att en utbrytargrupp går miste om partipengarna. Det har Soini sett till. Det har syns i uttalanden av enskilda sannfinländska riksdagsledamöter.

Allt det här vet naturligtvis också partiets EU-parlamentariker Jussi Halla-aho, den verkliga ledaren för kampen mot mångkultur.

Han har inga planer på att åka ut i marginalen. Varför skulle han det? Han har ju formulerat partiets invandringspolitik och fått Soinis fulla stöd för det.

Halla-aho har ju i sina kommentarer egentligen stött Immonen bara till den del det handlar om partiets invandringspolitiska linje, som han alltså själv formulerat. Immonens retorik har Halla-aho mindre förståelse för. Det splittrar ju fronten.

Immonen gjorde pudeln efter att han flytt till söderns sol. Man får perspektiv när man åker utomlands. Till och med Immonen. Misstänker dessvärre att det inte handlar om annat än hans egen politiska överlevnad. Han har säkert inte glömt hur det gick för James Hirvisaari efter att han uteslöts.

Endel har sett Immonenskandalen som startskottet för grundandet av ett nytt högerextremistiskt parti, men Immonens främsta supporter utöver nätkrigarna verkar nu vara Sebastian Tynkkynen, ordförande för Sannfinländarnas ungdomsförbund. Det räcker inte långt när riksdagsgruppen avgör Immonens öde.

Fast får se vad det blir av demonstrationen mot mångkultur, den som Tynkkynen gör reklam för och som ordnas i samband med Sannfinländarnas partikongress i Åbo. (Inte att förväxla med den demonstration FÖR mångkultur som också ordnas samtidigt i Åbo.)

, , , , , ,

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *