Okategoriserade

Bättre rik och frisk än fattig och sjuk

10 sep , 2015, 18.57 Marianne Lydén

 

När det så kallade talkot för att rädda Finland diskuterades på riksdagens frågestund ritade SSS-männen i regeringen upp en nidbild av jämställdheten.

Visst har regeringen gjort en könsbedömning av åtgärderna. Det är nästan lika många män som kvinnor som jobbar på söndagar, så inte drabbas kvinnorna hårdare än män av nedskärningen i söndagsersättningen, svarade statsminister Juha Sipilä bland annat när oppositionen oroade sig för hur de lågavlönade kvinnodominerade branscherna ska klara sig.

Att mycket annat av tvångsdeltagandet i talkot också drabbar just lågavlönade kvinnor särskilt hårt är tydligen en helt annan sak, liksom att lönen i de mansdominerade branscher som jobbar söndagar oftast är högre. (Oftast, men inte alltid, till exempel polisernas grundlön är inte heller mycket att hurra för.)

Kanske SSS-männen tänker att det hela jämnar ut sig när också de välbärgade ska dra sitt strå till stacken med skärpt solidaritetsskatt och kapitalskatt? De välbärgade är ju oftare män än kvinnor. Och så ska ju ministrarna storstilat avstå en veckas lön och majoriteten av ministrarna är ju män…

Skämt åsido var det nästan plågsamt att följa med Sipiläs aningslösa haranger om hur inte bara de som får bidrag utan nu också de som har jobb ska delta i talkot.

Han har tydligen ingen aning om hur verkligheten ser ut i vårdbranschen. Enligt vårdfacket Tehys utredningar lämnar till exempel många sjukskötare den bransch de utbildats för. Som en orsak anges att jobbet är olidligt tungt och det inte finns möjlighet att göra jobbet ordentligt. Andra fortsätter i vårdbranschen, men i något annat land än Finland. Faktum är att finländska vårdare uppskattas högre på annat håll än i Finland, något som det inte finns belägg för när det gäller snikna företagsledare.

Det är främst unga som inte ser någon framtid i den finländska vårdbranschen. Hur regeringens planer på att försämra villkoren påverkar de framtida förhållandena i vården är inte svårt att räkna ut. Det här behövde regeringen inte gå in på, eftersom frågan inte ställdes.

Sipilä kunde förstås då ha sagt att det är bättre att vara rik och frisk än fattig och sjuk.

, ,

Läs också

Kommenteringen är stängd.