Okategoriserade

U-sväng i Lahtis?

25 sep , 2015, 16.17 Marianne Lydén

 

Nog visste jag att Alexander Stubb är kvick i svängarna, men sin senaste U-sväng gjorde han rekordsnabbt.

Igår, torsdag, meddelade han att han har den största förståelse för människor som deltar i demonstrationer mot asylsökande.

– Jag anser att de här demonstrationerna inte ska fördömas. Om människor vill uttrycka sin åsikt och frustration må det tillåtas. Att polarisera och fördöma andra lönar sig aldrig. Vi kan inte vara så toleranta att det leder till intolerans, förklarade Stubb.

Det här var efter att 600 demonstranter med Finlandsflaggor och skyltar, som uppmanade ISIS att åka hem för annars hade krigsveteranerna kämpat förgäves, hade bildat en mur mot asylsökande.

Stubbs resonemang påminde osökt om Jyrki Katainens, då han inför riksdagsvalet 2011 tyckte att man skulle lyssna på dem som är ilskna på invandrarna. Man måste acceptera att finländarnas rättskänsla har kränkts, bland annat av asylsökandes missbruk av reglerna och för att förhindra rasism tyckte han att man måste släppa fram ”invandringskritiska” åsikter, tyckte Katainen.

Det här och andra liknande försök att bromsa Sannfinländarnas triumftåg lyckades inte och när Katainen bildade regering utan Sannfinländare antogs ett regeringsprogram som vad tolerans beträffar var ljusår från den nuvarande regeringens.

Innan Katainen sedan smet i väg till Bryssel tog han upprepade gånger ställning mot rasism och intolerans.

Kvällen efter att Stubb hade uttryckt förståelse för demonstrationer mot hjälpsökande människor kastade demonstranter fyrverkeripjäser mot en buss med asylsökande, flera,av dem barn, på väg mot flyktingförläggningen i Lahtis. En av demonstranterna hade utstyrt sig i Ku Klux Klan-dräkt och hade Finlands flagga i handen. Demonstranterna kastade också stenar mot människor vid flyktingförläggningens port. Bland dem fanns en av Röda Korsets medarbetare.

Regeringen reagerade nu snabbt.

– Finlands regering fördömer kraftigt den senaste nattens rasistiska åsiktsyttringar mot asylsökande som anlänt till landet. Våld och hot om våld bör alltid fördömas.

– Finland är ett internationellt, öppet och tolerant land, vars stora majoritet godkänner invandrare, deklarerade statsminister Juha Sipilä, utrikesminister Timo Soini och finansminister Stubb i morse (fredag).

SSS-männen förtydligade dessutom alla på var sitt håll hur mycket de fördömer dylika ”demonstrationer”.

Stubb tweetade att ingenting någonsin under några som helst omständigheter kan berättiga rasistiska och hotfulla åsiktsyttringar. Jag fördömer det skarpt, fastslog han.

Samtidigt som det är bra att regeringen äntligen säger ifrån blir positionerna i flyktingdebatten inte speciellt mycket klarare. Stubb fördömer å ena sidan skarpt och å andra sidan inte alls och Sipilä har önskat en dialog.

Är människomuren i Torneå något som ska tolereras för att man egentligen annars är intolerant? Vilka är parterna i den dialog som önskas? Och vilken är regeringens egen position?

Det enda vi nu vet är något som borde vara självklart, att regeringen inte tycker att det är okej att demonstrera i KU Klux Klan-dräkt och Finlands flaggA och att kasta fyrverkeripjäser mot en busslast förskrämda asylsökande och stenar på Röda Korsets hjälparbetare.

, , , , , , ,

Läs också

Kommenteringen är stängd.