Okategoriserade

Elefanten i porslinsaffären

27 okt , 2015, 16.09 Marianne Lydén

 

Nu när Sannfinländarnas arga unga man Sebastian Tynkkynen håller på att få martyrstatus kan det vara skäl att påminna om vad han står för ideologiskt.

Tynkkynen var riksdagsledamot Olli Immonens främsta försvarare i kalabaliken kring Immonens famösa inlägg om ”en mardröm vid namn multikulturalism”. Han har också varit snabb med att plocka fram ”nyheter” från otillförlitliga sajter om invandrare som gjort sig skyldiga till brott, för att sedan ignorera myndigheternas tillrättalägganden av ”nyheterna”. En av de centrala frågorna på hans namnlista mot Sannfinländarnas regeringsmedverkan handlar om att invandringspolitiken är på tok för slapp.

Tynkkynen hör alltså definitivt till den invandarfientliga falangen i partiet, den som nuvarande EU-parlamentarikern Jussi Halla-aho är den mest sofistikerade representanten för.

”Invandringskritikerna” har funnits inom Sannfinländarna så länge partiet existerat, men först då partiet blev stort i och med skrällen 2011 och Halla-aho gjorde sin rikspolitiska entré fick de en formulerad ideologi. Halla-ahofalangen stärkte sina positioner i valet i våras.

Också Halla-aho har kritiserat Timo Soini för att han inte ger ”invandringskritiken” tillräckligt stort utrymme, men han har alltid undvikit konfrontation. Tvärtom har han alltid betonat att det inte föreligger någon oenighet om partiets invandringspolitik. (Och varför skulle det, Soini har ju låtit Halla-aho formulera den.) En partisplittring ligger varken i hans eller Soinis intresse. Utan Soini skulle Halla-aho inte vara där han är i karriären och utan Halla-ahofalangen skulle Sannfinländarna inte vara ett stort parti, med det inflytande det ger Soini.

Det som har pågått är en maktkamp inom partiet mellan Soinis ”traditionella” sannfinländare och Halla-ahofalangen. Här har nu Tynkkynen agerat som en elefant i en porslinsaffär. Det har ökat risken för splittring.

Halla-ahofalangens problem i maktkampen är att den inte har någon som kan utmana Soini. Halla-aho vet själv och har också sagt det offentligt, att han inte är någn folkuppviglare som får massorna med sig. Han är taktikern som formulerar ideologin. Immonen, Tynkkynen och andra i falangen saknar sedan andra egenskaper som är nödvändiga för en politisk ledare. Det verkar också alla sannfinländska rikspolitiker att räkna med utom Tynkkynen vara medvetna om.

Helt avgörande är ändå nu hur de sannfinländska folkvaldas nerver håller. Hittills har de alltid underkastat sig Soinis vilja. Frågan är ändå vad Soinis allt drygare maktfullkomlighet och tydligt visade förakt mot dem som misshagar honom för med sig. Det och djupdykningen i opinionsmätningarna förstås.

, , , ,

Läs också

Kommenteringen är stängd.