Okategoriserade

Sannfinländsk demokratiuppfattning

11 Nov , 2015, 18.55 Marianne Lydén

 

Sannfinländarnas riksdagsledamot Laura Huhtasaari utmärker sig igen. Den här gången på ett sätt som borde få mer uppmärksamhet än vad jag hittills kunnat notera.

Huhtasaari , som i våras valdes in i riksdagen i ett demokratiskt val – vi lever ju i en demokrati – tycks nämligen vilja införa ett annat slags system i Finland. Bloggaren Saku Timonen lyfter fram ett inlägg på Facebook där Huhtasaari är ilsken på demokratin för att den “har stoppat våra goda idéer” och hon har då minsann gett sig in i politiken för att få de här idéerna förverkligade.

I samma veva förklarar lagstiftaren Huhtasaari att man borde kunna välja vilka lagar som följs och vilka som inte följs. Sådana lagar och internationella avtal som hon inte gillar borde man inte behöva följa.

I det här resonemanget har hon fått inspiration av sin läromästare partiets europarlamentariker Jussi Halla-aho. Efter en fyra månaders bloggpaus skrev Halla-aho i oktober ett långt inlägg där han bland annat föreslår att Finland ska strunta Schengenavtalet och vägra ta emot asylansökningar. I går skrev han ett nytt inlägg där han upprepar sina förslag och tillägger att det är egalt om det är lagligt eller inte att vägra släppa in asylsökande i landet eftersom folkvandringen till Europa måste stoppas “med vilka medel som helst”.

Huhtasaari tycker att Halla-aho borde bli inrikesminister och delar på sin Facebooksida frikostigt ett inlägg med uppgifter till en adress där sittande inrikesminister Petteri Orpos (Samlingspartiet) avgång krävs.

Också ett sätt att förhålla sig till ett parti man samarbetar med i regeringen.

, , ,

Läs också

Kommenteringen är stängd.