Okategoriserade

Krafsa rasisten bakom örat

7 Dec , 2015, 16.39 Marianne Lydén

 

När president Sauli Niinistö dagen före självständighetsdagen använde orden ”ta seden dit man kommer” om invandrarnas integrering konstaterade han själv att det är en sliten och mycket kritiserad fras.

Sannfinländarna har använt frasen redan länge, men det brydde sig få om när partiet var riksdagens minsta. Annat var det när förra SDP-bossen Jutta Urpilainen tog till frasen för att beskriva den socialdemokratiska invandringspolitiken. Året var 2010 och avsikten var att mota de frammarscherande Sannfinländarna i grind. Kalabalik uppstod. Endel applåderade och andra kritiserade och Urpilainen fick sitta i TV-studior och förklara vad hon menade.

Vad hon menade var att invandrarna bör lära sig landets språk och följa de lagar och regler som gäller. Det är ju självklart att de bör göra det och kritikerna påpekade att man inte behöver säga något som är så självklart. Om man inte har andra avsikter än att betona det självklara, förstås. Som att invandrarna är en annorlunda grupp som i motsats till gruppen finländare inte begriper att lagar och regler bör följas.

Nu använder presidenten frasen och får mycket beröm för det. Han har dessutom gjort frasen politiskt korrekt med att konstatera att invandrare ju använder samma ord. Niinistös definition på att ta seden dit man kommer är i princip den samma som Urpilainens, men han talar om värderingarna bakom lagarna. Invandrarna måste lära sig respektera demokrati, jämställdhet och mänskliga rättigheter, det vill säga de centrala värderingarna i vårt samhälle. Det lämnar mycket utymme för en fungerande mångkultur. Omfattar invandrare inte de centrala värderingarna hör de inte hemma här, säger Niinistö.

I intervjun på självständighetsmottagningen spann Niinistö vidare på integrationstemat. Han berättade bland annat om föräldrar som närmat sig honom med sin oro över döttrarnas trygghet.
– Vi kan inte ha ett Finland där vi är rädda för vad som kan hända våra närmaste. Här behövs attitydfostran, slog presidenten fast.

Utan att alls förringa föräldrars oro över barnens trygghet bör det påpekas attde flesta som gör sig skyldiga till våldtäkt i Finland är finländska män, att statistiken över våld mot kvinnor är allt annat än smickrande och att åtminstone för några år sedan var risken att bli ihjälslagen dubbelt så hög i Finland som i EU i genomsnitt.

Om attitydfostran är lösningen på problemet med kriminella invandrare (som det naturligtvis finns av) så undrar man varför det inte fungerar på våldsbenägna etniska finländare. Och varför presidenten och andra makthavare inte tycks vara oroad över det.

Förklaringen till Niinistös uttalanden om asylsökande och invandrare är naturligtvis att hans uppgift är att skapa samförstånd och stoppa den oroväckade polariseringen av attityderna. Taktiken är att göra det klart för ”invandringskritikerna” att han ser och hör dem och på så sätt lugna dem. Lite så där som när andra politiker säger att man måste förstå dem som är ilskna på de asylsökande för annars polariseras attityderna. Vad är då en bättre arena att mana till försoning än självständighetsmottagningen med en TV-publik på långt över 2,5 miljoner tittare?

Frågan är bara hur taktiken fungerar. Många är kritiska till hur invandringen hanteras och det är fullständigt legitimt att vara det, men det är ren rasism som står bakom våldet och hatretoriken. Lugnar sig det monstret om man krafsar det bakom örat? Historien visar att det ingalunda alltid gör det.

, , , ,

Läs också

Kommenteringen är stängd.