Okategoriserade

Julvisan och invandringspolitiken

18 Dec , 2015, 15.07 Marianne Lydén

 

Som traditionen bjuder åkte de folkvalda i dag på jullov till tonerna av Topelius Julvisa. Hur många av dem som på allvar önskar att de inte ska ges vare sig glans, guld eller prakt är oklart. Om det sista ordet löd makt skulle det vara klarare.

För sossebossen Antti Rinne kan Julvisan den här gången väcka blandade känslor. Enligt den senaste opinionsmätningen är nämligen SDP nu största parti. Håller trenden i sig och Socialdemokraterna blir stört också i nästa val blir Rinne statsminister. Det är ändå långt till nästa val, så det är omöjligt att veta vilken ordningsföljden mellan partierna är sedan när det gäller.

Rinnes förklaringar till gallupframgången är intressanta. SSS-regeringen har med urusel beredning av impopulära beslut erbjudit SDP framgången på guldbricka. Det är egentligen underligt att regeringspartiernas popularitet inte har minskat ännu mer. Sannfinländarnas branta nedförsbacke har enligt mätningen i Helsingin Sanomat nu planat ut. Men, Rinne ser marknadföringen av partiets alternativa budgetförslag som det avgörande.

Partifältet och riksdagsgruppen har enligt Rinne lyckats göra väljarna medvetna om att det faktiskt finns ett alternativ till regeringens politik. Huvudbudskapet är att det går att öka konkurrenskraften utan tvångslagar.

SDP:s nya stjärnskott, parties vice ordförande Sanna Marin har skyndat sig att säga ungefär samma sak.

Förstås har både regeringens sjabbel och det faktum att SDP nu äntligen har en oppositionspolitik påverkat gallupsiffrorna. Intressantare skulle det ändå vara att veta hur Antti Rinnes otydliga mummel om invandringspolitiken har påverkat populariteten.

När andra oppositionspartier ser grundlags- och människorättsliga problem i regeringens planer på att ytterligare skärpa invandringspolitiken tittar Rinne på SDP:s och Sannfinländarnas gallupsiffror och håller med regeringen.

Det är tydligen viktigare för SDP att hålla fast vid de ”invandringskritiska” väljare som man fått tillbaka av Sannfinländarna än att orda om asylsökandes mänskliga rättigheter.

I och för sig inget nytt med det.

, , ,

Läs också

Kommenteringen är stängd.