Okategoriserade

Fritt fram för förolämpningar

9 feb , 2016, 16.20 Marianne Lydén

 

Undersökningar visar att finländarna litar på polisen och rättsväsendet. Det är bra, eftersom det är viktigt för demokratin att så är fallet.

Därför väcker de här instansernas agerande nu när hat piskas upp mot invandrare både förvåning och oro.

När Sannfinländarnas språkrör Suomen Uutiset spred ett rykte om att händelserna på nyårsafton riskerade upprepas förra lördagen eftersom det på flyktingmottagningarna cirkulerade uppmaningar att då söka sig till Helsingfors centrum, skyndade sig polisen att tuta ut att man förhåller sig allvarligt till saken och sätter in hårdbevakning av det hotade området.

Seriösa medier hakade också på och “diskussionen” gick het på diverse hatsajter. Nå, ryktet visade sig vara helt och hållet falskt och dessutom har det som verkligen hände på nyårsafton föga att göra med den bild som målades upp med polisens benägna bistånd. (Och för tydlighetens skulle är ju alltså alla grupp- eller andra trakasserier, för att inte tala om våldtäkter, vedervärdiga handlingar som bör bestraffas.)

På hatsajterna är det falska ryktet givetvis fortfarande en sanning och att det sedan inte hände något beror på att polisen meddelade att man sätter in extra resurser på att säkra lugnet.

Vad jag vet har polisen inte vidkänts att man satte in resurser för att förhindra något som aldrig var planerat, för att förhindra att något som kanske inte hände på nyårsafton upprepas.

Ska man ha förtroende för det här klantandet?

Som känt får alla som uttalar sig om invandring på ett sätt som inte faller hatsajternas “debattörer” i smaken högar av e-post med vämjeligt innehåll. Det fick också Uusi Suomis journalist Linda Pelkonen, berättar senaste Journalisti. Pelkonen frågade polisen varför man berättade att de misstänkta i ett våldtäktsfall i Kempele hade utländsk bakgrund. De flesta kan säkert föreställa sig vilka invektiv som användes för att beskriva Pelkonen och vilka förhoppningar som framfördes om vad som borde göras med henne. Hon fick också telefonsamtal med direkta hot.

Vad gör då rättsväsendets representant efter att Pelkonen polisanmält? Jo, avslutar förundersökningen i sin linda och upplyser henne om att hon varit inne på ett område som väcker starka åsikter och att hon som journalist nu bara bör stå ut med mer sårande kommentarer än andra som inte har ett offentligt jobb. Och i någon fara svävar hon ju inte, vet åklagaren berätta.

Rättsväsendets representant säger alltså att det är fritt fram att förolämpa och hota folk om det handlar om invandring, för det är ju så vanligt med sådant i den diskussionen. Den här logiken trodde jag inte hörde hemma i ett demokratiskt samhälle. Liksom inte heller den yttrandefrihet à la MV-lehti som härmed legitimeras.

Inte särskilt förtroendeingivande.

, , , , , , , ,

Läs också

Kommenteringen är stängd.