Okategoriserade

Halla-aho och människovärdet

13 feb , 2016, 10.00 Marianne Lydén

 

För den som inte visste det så är det nu definitivt klart. Jussi Halla-aho må vara utlänning i Bryssel största delen av sin tid, men det är han som dikterar Sannfinländarnas invandringspolitik och därmed också den finländska regeringens dito.

På något annat sätt kan artikeln i senaste Suomen Kuvalehti inte tolkas. Tidskriften berättar hur det brant ökade antalet asylsökande ledde till panik i de två andra regeringspartierna så att Sannfinländarna fick bestämma takten när det asylpolitiska åtgärdsprogrammet gjordes upp.

Halla-aho kallades in som expert och slutresultatet blev helt i linje med Sannfinländarnas invandringspolitiska program. Som ju är författat av Halla-aho.

Det här är förstås helt enligt demokratins spelregler. Ingenting kan ju hindra Juha Sipilä och Alexander Stubb att gå i Jussi Halla-ahos ledband om de väljer att göra det.

Med Halla-aho i den här betydelsefulla rollen kan det vara skäl att bekanta sig med hans människosyn. YLE:s Marja Sannikka gjorde ett lovvärt försök i en TV-intervju 11.2.

Hon frågade bland vad han anser om människovärdet. Hans svar var snårigt och utmynnade i att det i dagens samhälle finns en uppfattning om alla människors lika värde och eftersom han är en produkt av dagens samhälle så delar han samhällets värderingar.

Kollegan Dan Lolax påpekar att Halla-aho med sitt resonemang avsvär sig ”ansvaret” för att han nu ändå tillskriver alla människor lika värde.

Och nu ska jag ägna mig åt det som brukar väcka en del irritation. Jag gräver fram vad Halla-aho sagt tidigare. För drygt tio år sedan bloggade han så här:

– Om man påstår att alla är lika värda påstår man samtidigt att människans värde är känt och att det kan mätas.
– Det enda människovärdet som kan mätas och därmed är det enda människovärdet som utan tvivel finns är individens instrumentella värde. Individer kan med fog rangordnas enligt hur mycket det skulle försvaga samhället om samhället inte hade tillgång till deras förmågor och kunskaper.
– Jag tycker det är en befängd och kränkande tanke att Esko Valtaoja inte skulle vara mer värd än en Juha Valjakkala, en Helena Lindgren eller en invandrare som står och håller upp väggen i stationstunneln.

Att sånt.

, , , , , , , ,

Läs också

Kommenteringen är stängd.