Okategoriserade

Asyl och fist bump

7 mar , 2016, 14.12 Marianne Lydén

 

Samtidigt som hatskriverierna fortsätter att med oförminskad styrka förpesta cyberrymden tycks den ena ansvarskännande samhällsdebattören efter den andra vakna till för att mana till dialog. Nu måste kombattanterna sluta skrika och faktiskt lyssna på den andra sidan, för annars exploderar det, lyder varningarna.

Dessvärre har det nog exploderat redan. I form av molotovcocktails mot flyktingmottagningar, spott i ansiktet på människor som ser “annorlunda” ut, gatupatruller i rasisters regi och mord- och våldtäktshot mot dem som tar de utsatta i försvar. För att nu nämna några exempel.

Jag har skrivit det förut, men upprepar: de människor som ägnar sitt liv åt det ovan beskrivna är oförmögna till dialog. Det är säkert också många som hör till “den andra motpolen”, dem som justitieminister Jari Lindström beskriver som hörande till “tolerantian som förstår alla och tycker att allt är underbart och kramar till döds”, men på riktigt, Jari och alla andra dialogförespråkare, vem hotar de här kramarna?

Forskaren Heikki Hiilamo har beskrivit “motpolen” som tankepoliser, som varken vill ge yttrandefrihet åt högerextremister eller åt dem som inte kan uttrycka sig om invandring och negativa erfarenheter av den på ett sätt som de godkänner. Det ligger mycket i det här, men med eller utan dialog så hotar de här tankepoliserna ändå inte motståndarna med brännugnar och våldtäkter.

Att föra en dialog med dem som med Hiilamos ord inte riktigt “kan uttrycka sig om invandring och negativa erfarenheter av den” är däremot ytterst viktigt och sätt att föra den borde hittas. I det här hänseendet är YLE:s otrygghetskväll i TV ett avskräckande exempel. Med den är extrem nationalism, främlingsfientlighet och islamofobi normaliserade, vilket nog inte ökar förutsättningarna för en fruktbar dialog.

Dialogen borde dessvärre ha förts inför valet 2011, men då ägnade man sig i stället på alltför många håll åt flirt med rasismen. Som ett resultat av det har vi ett attitydklimat där SSS-ministrarna kanske gör sin nästa “fist bump” när man lyckats få igenom planerna på att förhindra familjeåterföreningar och därmed dra mattan undan en lyckad integrationen av dem som beviljas asyl.

, , , , , , ,

Läs också

Kommenteringen är stängd.