Okategoriserade

Enligt terroristernas noter

23 mar , 2016, 19.35 Marianne Lydén

 

I det välmående Europa är risken för att dö i en trafikolycka eller bli ihjälslagen av helt opolitiska orsaker oerhört mycket större än risken för att bli dödad av terrorister.

Den här självklarheten nämner jag inte för att förminska sorgen över offren i terrorattacken i Bryssel.

Det är bara det att terrorister ju per definition har som mål att skapa skräck och panik och på så sätt få uppmärksamhet för den egna saken. Slumpmässigheten (man vet aldrig var det smäller nästa gång) och det ofattbart råa våldet hör till saken.

Därför jublar IS när bilder av blomsterhav med sörjande människomassor och Eiffeltornet upplyst i Belgiens färger sprids runt världen. Medieuppmärksamheten är enorm och står i ingen som helst proportion till att största delen av offren för IS-terrorn är muslimer utanför Europa.

IS jublar också när misstron och hatet vänds mot människor som har flytt undan terroristorganisationen. Och mot dem som försvarar dem som flytt. Som terrorismforskaren Hussein al-Taee påpekade för YLE så är ett av IS mål att göra livet svårt för flyktingarna så att tröskeln för att försöka ta sig till Europa höjs. Här borde politikerna akta sig för att spela IS i händerna, menar han. Vilket man gör om man försvårar integrationen och visar att de är ovälkomna.

“The usual suspects”, det vill säga Jussi Halla-aho och hans falang inom Sannfinländarna och vissa “invandringskritiker” i andra partier, gör exakt det Hussein al-Taee avråder från att göra. Halla-aho beskyller “toleransindoktrineringen” som gör Europa handfallen inför “Allahs soldater”. Och i kommentarer på sociala medier presenteras standardlösningen, att “toleranshororna” bör våldtas. Allt det här är vid det här laget ungefär lika överraskande som att SFP försvararar den obligatoriska skolsvenskan.

I den här situationen gör sedan våra ledande politiker inget annat än kondolerar och beklagar. Visst ska de göra det, men det räcker inte alls. Som radarparet Susanna Ginman och Anne Suominen konstaterade i sin senaste podcast så har folket faktiskt rätt till politiker som för en ärlig och saklig diskussion om rätt saker och analyserar vem och vad som gynnas av det nuvarande debattklimatet. När TV-debatter nuförtiden tycks gå ut på att legitimera xenofobi lär vi dessvärre få vänta på den diskussionen.

Trots att ett par bomber tydligen inte detonerade som planerat på flygplatsen i Bryssel kan IS gratulera sig själv till en lyckad terrorattack.

, , , , ,

Läs också

Kommenteringen är stängd.