Okategoriserade

Folkmord eller attraktionsfaktorer

5 jun , 2016, 09.00 Marianne Lydén

 

Enligt de navelskådande folkvalda är det ju ingalunda folkmord eller brott mot mänskligheten som får människor att komma till Finland. Nej, det är alltför rundligt tilltagna eurobelopp som lockar dem hit och därför ska attraktionsfaktorer omvandlas till repulsionsfaktorer.

Artikeln har publicerats i HBL 5.6

USA:s utrikesminister John Kerry har nyligen oroat konstaterat att terrororganisationen Islamiska staten genomför ett folkmord på kristna, yazidier och shiamuslimer i de områden IS kontrollerar i Syrien och Irak. Utöver det är IS skyldig till brott mot mänskligheten och etnisk rensning, anser han.

I Sverige har riksdagen nyligen diskuterat om IS-terrorn ska anses vara ett folkmord och om det utöver kristna och yatzidier ska gälla också shiamuslimer. Det blev inget beslut om folkmord, men enighet kunde utläsas om en oro för att IS begår brott mot mänskligheten.

När den finländska riksdagen nyligen diskuterade flyktingfrågor var man också oroad. Här handlade oron om att Finland är för attraktivt. Enligt de navelskådande folkvalda är det ju ingalunda folkmord eller brott mot mänskligheten som får människor att komma till Finland. Nej, det är alltför rundligt tilltagna eurobelopp som lockar dem hit och därför ska attraktionsfaktorer omvandlas till repulsionsfaktorer. SSS-regeringen har kommit rätt långt på den vägen redan.

Det ska tillstås att USA har sin andel i att läget är som det är i Syrien och Irak. Man kunde anklaga Kerry för skenhelighet.

Sverige har för sin del gått från Europas mest generösa asylpolitik med yrvakenhet i förhållande till förföljda kristna och muslimer av “fel” sort till dagens strama linje. Borförklaringarna har inte varit stilrena.

Ändå framstår den finländska debatten i en jämförelse – givetvis vissa inlägg undantagna – som beklämmande inkrökt.

Att få grymheter klassificerade enligt folkrättens kategorier för internationella brott är i och för sig inte huvudsaken. För den som halshuggs eller våldtas är det ju tämligen egalt om hen är offer för folkmord, för brott mot mänskligheten eller “bara” för krigsförbrytelser.

Men, den debatten ställer det som är viktigast i fokus, nämligen det som händer i Syrien och Irak. Den förklarar varför människor flyr. När den saknas är det inte så underligt att okunskapen är kompakt och fördomarna frodas.

Migrationsverket stramade för några veckor sedan ytterligare åt asylprocesserna genom att helt slopa paragrafen om uppehållstillstånd på grund av humanitärt skydd och slog samtidigt fast att säkerhetsläget har förbättrats bland annat i Irak. Migri räknar med att det här ska minska antalet asylsökande, så det verkar mer handla om att minska attraktionsfaktorerna och mindre om verkligheten i Irak, även om där finns och har funnits också aningen tryggare områden.

De irakiska asylsökande är bestörta och förtvivlade, men i de sociala medierna jublar man. Nu ska “skäggbarnen” skickas iväg för att slåss för sitt land, en uppgift som de nesligen smitit ifrån för att i stället slå dank och leva på feta bidrag, lyder jargongen.

Migrationsverket gör som politikerna bestämmer. Just nu är det Sannfinländarna som bestämmer takten och det märks.

Sannfinländarna har ju som känt låtit främlingsfientlighetens ikon Jussi Halla-aho dra upp de islamofobiska riktlinjerna för partiets invandringspolitik. Samlingspartiet, som gärna kallar sig bildningspartiet, går beskäftigt in för att skära ner i historieundervisning och annat allmänbildande och statsminister Juha Sipilä är försedd med invandringspolitiska skygglappar. Och det största oppositionspartiet är som en vindflöjel. Än applåderar Antti Rinne regeringens asylpolitiska avoghet, än beskyller han (berättigat) Timo Soini för att härbärgera rasism.

Politiker som tror sig ha nytta av att låta okunskap och fördomar florera eller som helst bara struntar i flyktingkrisen är inte bara ansvarslösa, de är farliga.

Det borde nämligen stå klart för även den mest skumögda att Europa och Finland med flyktingkrisen blir mer mångkulturella oberoende av om vi vill det eller inte. Att det medför konflikter är klart, men hur allvarliga de blir är beroende av politikernas vilja att över huvud taget diskutera varför människor flyr och vilka orsakerna är.

Dessvärre lär vi också i fortsättningen få höra mer om fega “skäggbarn” än om att irakier inte längre har ett land att åka tillbaka till. Att IS är en sunniextremistisk organisation som förutom att de slaktar shiamuslimer, kristna och yatzider också dödar sunnimuslimer som inte ställer upp i slakten verkar många aktiva debattörer inte ha en aning om. Den enda informationen man tycks kunna ta till sig är beställningen på att Irak är säkert.

Hur skulle det vara att ge plats för sanningen? Om ingenting annat hjälpar kan man alltid pröva med sanningen, sägs det ju. Sanningen är att helvetet på jorden finns i Syrien och Irak. Sanningen är att Europa har tagit emot en liten bråkdel av de flyende i jämförelse med länder som Libanon och Jordanien och att de här länderna inte har kollapsat av bördan.

I stället för att varna för samhällskollaps och bygga motsatsförhållanden mellan skränande rasister och människor som aktivt välkomnar de flyende kunde ledande politiker säga som det är. Om vi framhärdar i vår egoism har vi snart en verklig kris och inte bara en politisk kris som vi själva konstruerat.

, , , , , , , , , , ,

Läs också

Kommenteringen är stängd.