Okategoriserade

Absurt

22 jul , 2016, 14.43 Marianne Lydén

 

Sebastian Tynkkynen, publicitetshungrig ordförande för Sannfinländarnas ungdomsförbund, valsar i rubrikerna igen. Till ex-realitystjärnans stora tillfredsställelse, bör man väl tillägga.

Medborgarinitiativet för ett finländskt utträde ur EU, som han startade genast efter brittiska Brexitomröstningen, ger stadigt nyhetsrubriker under hela namninsamlingen och processen efter det. Men för att säkra strålkastarljuset grävde Tynkkynen dessutom fram ett gammalt initiativ från Samlingspartiets ungdomsförbund.

2013 krävde dåvarande förbundsordförande nuvarande riksdagsledamot Susanna Koski att hets mot folkgrupp inte längre ska vara ett brott. Hon hade också en rad andra rätt högerextrema krav, som dåvarande partiordförande Jyrki Katainen tog avstånd från i offentligheten.

Förutom att Tynkkynen vill ha fritt fram för hets mot folkgrupp vill han också skrota lagen om brott mot trosfriden. Detta som ett led i kampen mot “islamiseringen”, ett begrepp som är centralt för den internationella anti-jihadrörelsen. Rörelsen hävdar att Europa befinner sig i en ny fas av ett gammalt krig, kriget mot islam. Rörelsens främsta företrädare i Finland är Jussi Halla-aho, som ju blivit dömd för både hets mot folkgrupp och brott mot trosfriden.

Susanna Koski är inte ensam om sina åsikter i Samlingspartiet och att åsikterna har stark förankring i bland sannfinländare är välbekant. Dessvärre är det också välbekant att Timo Soini inte reagerar som Jyrki Katainen gjorde.

Man kan inte ens säga att råttorna dansar på bordet när katten är borta, eftersom Soini också när han inte är på semester brukar låta rasistråttorna dansa. Samtidigt som han martyrförklarar sig själv för att han och hans parti kantänka utsätts för klappjakt.

Följetongen börjar bli tradig. Tynkkynen tar ju också till det vid det här laget absurda argumentet om att lagändringarna måste göras för att man som det nu är inte vågar tala om problem med deras rätta namn.

Redan före skrällen 2011 talade sannfinländare om att man “inte vågar säga som det är” för att man då blir anklagad för att vara rasist. Man sade något halv- eller helrasistiskt och förklarade i följande mening att “så får man ju inte säga”.

Alltså på riktigt. Det finns ju ingenting längre som de här hetsarna inte skulle våga säga!

, , , , , ,

Läs också

Kommenteringen är stängd.