Okategoriserade

Hånflinande herrar

29 okt , 2016, 10.28 Marianne Lydén

 

Torsdagens partiledardebatt i TV1 gjorde antagligen inte social- och hälsovårdsreformen särskilt mycket klarare för väljarna, om nu någon hade väntat sig det.

Däremot blev det klart hur Sannfinländarnas Timo Soini och Samlingspartiets Petteri Orpo ser på vissa av de andra partiledarna. I Orpos fall kan det vara fråga om ett ofrivilligt avslöjande, i Soinis kan det vara en medveten linje.

Oklart är om upplägget var planerat från YLE:s sida, med kameravinklar kan man åstadkomma mycket, men den Soini som mötte tittaren hade en framtoning som var raka motsatsen till den populistledare som skrev Sannfinländarnas framgångssaga, med kampen från underläge mot herrarna och de etablerade maktpartierna för det bortglömda folket som en central intrig.

I stället såg vi Soini som en av herrarna. Bredbent och överlägset satt han och såg ner på tittarna. Att bilden var den rätta, och inte resultatet av illvilligt kameraarbete, bekräftades när han öppnade munnen.

Soinis svar på Li Anderssons (VF) och Anna-Maja Henrikssons (SFP) frågor om försvarsminister Jussi Niinistös (Sannf) uttalanden om Åland kan egentligen inte kallas svar. De var arroganta slängar om hur Niinistö är en kompetent och populär minister som bara kan kritiseras av den som inte begriper sig på vad en försvarsminister gör.

Det arroganta beteendet fortsatte när andra ämnen ventilerades och kunde beskådas också genom påpassliga klipp till en hånflinande Soini när Andersson eller Henriksson uttalade sig.

Soini satt alltså och hånflinade åt två kvinnliga partiordförande, båda med svenska som modersmål. Maken till chauvinistiskt uppförande har jag inte tidigare sett i en valdebatt. Måltavlorna är inte överraskande, däremot nog att kvinnoförakt så här öppet visas. Soini och Carl Haglund var exempelvis inte ense om många saker, men inställningen till den manliga SFP-bossen var en annan.

Många sannfinländare klappade säkert händerna av förtjusning, men frågan är om det har någon större betydelse för herr vice statsministern. Huvudsaken verkar vara att han har sitt på det trygga bland de andra herrarna i regeringen.

Petteri Orpos beteende överraskar mer. Hånflinet kom fram särskilt när Li Andersson uttalade sig. Flera gånger. Det blev definitivt klart att Orpo irriterades av att en ung kvinna med andra åsikter än han själv tog plats i debatten på samma sätt som herrar ministrar.

Det är möjligt att Orpo inte märkte att tittarna fick ta del av hans arroganta minspel. Antagligen, eftersom den inte riktigt stämmer överens med Samlingspartiets officiella syn på jämställdhet.

Allt som allt en väldigt avslöjande debatt.

(Rättade dagen för partiledardebatten, som ju var i torsdags 27.10)

, , ,

Läs också

Kommenteringen är stängd.