Okategoriserade

Folket

12 Nov , 2016, 15.05 Marianne Lydén

 

Jag har länge irriterat mig på hur vissa, i sig neutrala ord används i den politiska debatten. Ta nu folket, till exempel.

Efter Donald Trumps seger i presidentvalet i USA har man talat om folkets protest mot etablissemanget. Nåja, nästan hälften av det röstberättigade folket valde sofflocket. Så har det varit tidigare och det låga valdeltagandet beror nog mest på det krångliga röstningssystemet.

Av de som röstade var en majoritet för Hillary Clinton. Eftersom vinnaren tar allt i elektorsvalen i delstaterna vann ändå Trump. Valresultatet beror alltså mer på valsystemet, än på folkets protest. Systemet har också tidigare gett motsvarande resultat.

I själva verket har Trump en klar minoritet av folket bakom sig. Det här brukar gälla för amerikanska presidenter, och så kommer det att fortsätta så länge man inte gör något åt systemet.

Både på andra sidan av Atlanten och här hemma i Finland bör man ändå vara medveten om att användningen av ordet folket lätt ger fel bild av verkligheten. Populisterna är väldigt medvetna om det här. Deras retorik bygger ju på en motsättning mellan eliten och folket.

Andra ord jag irriterar mig på är den vanliga människan. På samma sätt som det inte finns något enhetligt folket finns den vanliga människan inte. Vi är alla ovanliga i någon bemärkelse. I Finland representerar jag inte den vanliga människan, bland annat för att jag är finlandssvensk. I Irak är den vanliga människan muslim, så inte i Finland.

I båda fallen handlar det förstås om vad som anses vara normen.

Sebastian Tynkkynen (Sannf) säger sig inte kunna förstå varför han åtalas för hets mot folkgrupp och brott mot trosfriden när han skrivit att Finland är säkrare om “muslimerna utrotas i Finland. Utöver detta har han använt ord om Allah och Mohammed som jag inte vill återge. I en kommentar till åtalet deklarerar han sedan att han inte kan förstå “varför man inte får använda de rätta orden när man talar om olika saker”. Ord som folket använder.

Sannfinländarnas lagstiftare Teuvo Hakkarainen deklarerade att man “här angriper folkets åsikt”, när det för ett par veckor sedan blev klart att han åtalas på samma grunder som Tynkkynen.

Han gjorde det i en ofattbart osmaklig svada som partiets språkrör Suomen Uutiset kritiklöst publicerade.

Hakkarainen beskrev asylmottagningarna som tillhåll för “sexturism som Mellanöstern levererar och den finska mannen betalar för”. Med det här vill “tolerantian byta ut den manliga befolkningen”, menar Hakkarainen.

Också Timo Soini tydde sig nyligen till ordet folket, när han analyserade presidentvalet i USA.

-Vad beror det på att folket upplever att man inte lyssnar, att eliten inte lyssnar, undrade han.

Nu hör ju Soini och partiets ministrar och riksdagsledamöter i allra högsta grad till den politiska eliten. Som enligt Soini alltså inte lyssnar på folket. Det syns i opinionsmätningarna, men det vill Soini inte analysera.

, , , , , ,

Läs också

Kommenteringen är stängd.