Okategoriserade

Halla-aho och finlandssvenska kvinnor

18 jan , 2017, 17.23 Marianne Lydén

 

Sannfinländarnas eget blöjbarn har dömts för hets mot folkgrupp för sina skriverier om muslimer. En politisk dom, slår Sebastian Tynkkynen fast. Får han inte fritt och utan konsekvenser offentligt hetsa, hata, håna, hota, såra och kränka en grupp medmänniskor handlar det alltså om politik.

Politik handlade det också om när Jussi Halla-aho fick sina domar för hets mot folkgrupp och brott mot trosfriden, inte om rättskipning, menar Tynkkynen. Och så drar han den halsbrytande slutsatsen att dylika fällande domar egentligen är meriter som ytterligare kvalificerar Halla-aho som Sannfinländarnas nästa ordförande.

Tynkkynen och Halla-aho är inte bara av samma åsikt om muslimer. Också den avoga inställningen till svenskan förenar. Halla-ahos kommentar till Tynkkynens famösa video mot den obligatoriska skolsvenskan var ju att han inte vill säga något om videons konstnärliga utförande, men att Tynkkynen har helt rätt i själva sakfrågan.

Om Timo Soini kastar in handduken överväger Sampo Terho att ställa upp i ordförandevalet. Hans inställning till svenskan är i sak minst lika fientlig som Tynkkynens. Det handlar ändå om språket, inte om människorna, försäkrar han och de flesta andra som för samma kampanj. Men vad tycker då Halla-aho egentligen?

Jag råkade häromdagen bläddra i gamla papper och hittade ett gammalt blogginlägg av Halla-aho, i vilket han konstaterade att en oproportionerligt stor del av nyckelpersonerna i invandringspolitiken är finlandssvenska kvinnor. Han räknar upp en rad namn, bland dem Astrid Thors och Eva Biaudet.

“Jag vill inte säga att finlandssvenska kvinnor skulle vara direkt inkompetenta att arbeta med frågor som har att göra med invandring. Jag tycker ändå att det är lite underligt om allt kunnande som har att göra med saken koncentreras till finlandssvenska kvinnor. Om hela beslutsfattande är i händerna på ett parti som har stämpeln invandringsvänligt anser jag det rentav möjligt att slutresultatet kan bli en ideologiskt färgad invandringspolitik som inte är i Finlands intresse”, skriver Halla-aho bland annat.

Inlägget visar att det för Halla-aho inte bara är fråga om svenskan, utan om en grupp människor som beter sig på ett visst sätt för att de hör till en viss grupp.

Alltså kan karln verkligen inte se sina medmänniskor som annat än som tillhörande en grupp, av vilka alla som inte tillhör samma grupp som han själv är fel?

, , , , , , ,

Läs också

Kommenteringen är stängd.