Okategoriserade

Haavisto publicitetssjuk – av all orsak

12 feb , 2017, 19.39 Marianne Lydén

 

De grönas Pekka Haavisto meddelade igår i YLE:s morgonettan att han vill bli kandidat i presidentvalet 2018. Partifullmäktige, som är den instans som bestämmer, höll lämpligt möte dagen därpå. De godkände naturligtvis enhällig Haavistos beslut.

På de grönas möte konstaterade partiordförande Ville Niinistö att Haavisto är klar favorit om Saulin Niinistö inte ställer upp igen, men också den klart främsta utmanaren och ingalunda chanslös om Sauli Niinistö bestämmer sig för att sträva efter en andra presidentperiod.

I tider som dessa, när populister och nationalister vill stänga gränserna för invandring, vinner mark i flera länder, behöver Finland och världen opinionsbildare som är för solidaritet och fredsbyggande. Pekka skulle som president på ett utmärkt sätt representera de här värderingarna, menar Niinistö

Det som enligt Niinistö gynnar Haavisto är att De grönas väljarstöd ligger på en helt annan nivå än för sex år sedan.

Så här ska förstås en partiordförandes analys av utsikterna i presidentvalet se ut. Flera opinionsbildare har redan kommit med andra analyser, som till exempel att samma fenomen sällan kan upprepas.

Haavisto har själv sagt att han har väntat med sitt besked för att han velat få arbetsro för alla sina uppdrag så länge som möjligt. Om så är fallet skulle han gott haft tid att vänta ett tag till. Partifullmäktige hinner samlas flera gånger före valet. De flesta andra presumtiva kandidaterna håller ännu inne med sitt besked. Det som alla väntar på är ju Sauli Niinistö besked, men formellt har ju bara Centern utsett Matti Vanhanen som sin presidentkandidat.

För Pekka Haavistos del kan det ändå vara fråga om att han faktiskt kommit till att han nu måste få så stor synlighet för det han representerar. Om att Haavisto egentligen inte ser sig som alternativet till Sauli Niinistö, utan om att han vill vara en av de röster som tydligt uttalar sig mot populisterna och deras hatretorik.

Haavisto inledde ju genast sin kampanj med att gå åt asylpolitiken. I YLE:s nyheter lyfte han fram Jussi Halla-ahos uttalande om att organisationer som räddar människor från drunkningsdöden borde bestraffas.

Allt det här låter altruistiskt, men om Sauli Niinistö ställer upp, vilket de flesta tror, blir Haavisto nog knappast vald. Så då finns egentligen ingen orsak att börja kampanjen nu, annat än att om det handlar om något mer än att bli president.

, , , ,

Läs också

Kommenteringen är stängd.