Okategoriserade

Hjärntvätt

28 feb , 2017, 14.04 Marianne Lydén

 

Jag har för länge sedan upphör att försöka förstå hur Terhi Kiemunki och hennes trogna trupper i Tammerfors tänker.

Kiemunki har lyckats få sig dömd för hets mot folkgrupp och utesluten ur partiet och hennes trogna har beluta att hon ska fortsätta som ordförande för Sannfinländarna i i Tammerfors trots att man enligt stadgarna måste höra till partiet för att ha uppdraget..

Mycket är ännu oklart i den här härvan, men inne och påverkar i partikongressalen i Jyväskylä kommer vi inte att se Kieumunki, eftersom hon inte är partimedlem.

Det som fascinerar är hur Lea Mäkipää, vars riksdagsassistent Kiemunki är, tänker.
Hon satt i riksdagen redan som Landsbygdspartiets representant, som en representant för det bortglömda folket. Vad jag vet uttalade hon sig inte alls om invandring då.

Gruppen splittrades och bestod under många år bara av Raimo Vistbacka. Partiet ombildades till Sannfinländarna och så kom skrällen 2011. Då var en stor del av dem som invaldes så kallade traditionalister, sådana som brydde sig mindre om invandring och mer om fattiga finländare.

Det som skett under åren är att flera av partiets riksdagsledamöter fortfarande har andra prioriteringar, men att främlingsfientligheten finns där och att man ska ha rätten att uttrycka den utan konsekvenser. Med Mäkipääs ord, när hon vägrade byta ut Kiemunki efter domen: nog måste en människa få säga vad hon har på hjärtat.

Visst är det som Mäkipää säger, man har rätt att uttrycka sin åsikt. Men det som med något slags hjärntvättning skett i hela gruppen är att man blockerat det faktum att det i efterskott får konsekvenser om yttrandefriheten används så att den strider mot lagen.

Så har lagstiftarna velat ha det.

, ,

Läs också

Kommenteringen är stängd.