Okategoriserade

Det nya normala

11 Dec , 2016, 09.00 Marianne Lydén

 

“Där satt vi och lyssnade när Terho vänligt förklarade hur han hatar att vårt modersmål tvingas på de stackars finskspråkiga skoleleverna. Själv blev han så traumatiserad av tvånget att han bestämde sig för att aldrig prata svenska, berättade han.”

Artiklen har publicerats i HBL 11.12

Dramatiska nyheter har följt på varandra under den senaste tiden, så inte så underligt att jag har svårt att hitta analyser av tidningarna Pohjalainens och Ilkkas intervju med Sampo Terho, enligt vilken han vill efterträda Timo Soini som Sannfinländarnas ordförande.

Så värst dramatiskt verkar Terhos besked ju inte vara, han säger att han absolut inte tänker utmana Soini. Det skulle ju vara ett majestätsbrott.

Men. Det handlar om riksdagens näst största parti, populistpartiet som med skrällen 2011 ritade om partikartan. Visserligen pekar opinionsmätningarna nu på ett nästan halverat understöd, men inga opinionsmätningar minskar antalet sannfinländska riksdagsledamöter. Det är antalet folkvalda som är grunden för partiets makt och det gäller till nästa riksdagsval.

Politiker brukar inte erbjuda nyheter av det här slaget om de inte besitter något slags insideinformation. Soini har lovat berätta om sina framtidsplaner på våren, men kanske Terho redan har en aning om vad Soini tänker säga. Skulle Soini säga att han vill fortsätta ett tag till, verkar Terhos besked närmast beskäftigt.

Soini har i och för sig själv antytt vad som komma skall, när han i en intervju för YLE konstaterade att Sannfinländarna måste vara redo att ta emot en ny ordförande. Saken bör enligt honom ses ur mänskligt perspektiv, men också ur utrikesministerpostens perspektiv.

Det här är inget enmansband, förklarade han sedan. Det stämmer ju inte alls, utom när obehagliga frågor rasismen inom Sannfinländarna ställs, men ska man tolka Soini, så vill han bli av med partiordförandejobbet, och fortsätta som minister. För en minskad arbetsbörda talar dessutom nyheterna om Soinis hälsotillstånd.

Sampo Terho är nu riksdagsgruppens ordförande. Riksdagsgruppen är nöjd med honom och också på fältet har han seglat upp som den populäraste efterträdarkandidaten.

Länge lär Soini ha sett försvarsminister Jussi Niinistö som sin kronprins, men hans hetlevrade temperament är inget plus för uppdrag som deltagande i valdebatter och dylikt.

Jag hade själv äran att drabbas av Jussi Niinistös temperament, när han i trängseln i rikssalen efter öppnandet av riksmötet 2012 dök på mig och högljutt meddelade att han skall dra mig inför rätta för att jag påstått att han är rasist. Det hade jag naturligtvis inte gjort och han meddelade sedermera nådigt att han skrinlagt sina planer.

Europaparlamentarikern Jussi Halla-aho har tidigare betackat sig för att figurera i ordförandespekulationer. Motiveringen har varit att han inte riktigt kan se sig själv som ordförandematerial. Han är lågmäld och tillbakadragen och nätet är hans forum för att sprida det enda han anser vara viktigt, det främlingsfientliga budskapet i allmänhet och hat mot muslimska asylsökande i synnerhet.

Att på självständighetsdagen stå ute i kylan på det nationalistiska Fortress Europes tillställning och tala till likasinnade verkade inte som ett typiskt drag av Halla-aho, så jag är inte överraskad över att han inhiberade och stannade i Bryssel.

Dessutom, en bättre ordförande än Sampo Terho kan Halla-aho knappast tänka sig. Terho tycker som Halla-aho i de flesta frågor och Halla-aho har puffat honom framåt i den politiska karriären genom att i val han själv inte ställt upp i uppmana sina anhängare att stödja Terho.

Terho sägs vara vänlig och tillmötesgående. Jag har inget att invända.
Han är ordförande för Finskhetsförbundet och för ett antal år sedan hade han kallat till allmän presskonferens om förbundets verksamhet. De enda som dök upp var jag från HBL och Svenska YLEs journalist.

Där satt vi och lyssnade när Terho vänligt förklarade hur han hatar att vårt modersmål tvingas på de stackars finskspråkiga skoleleverna. Själv blev han så traumatiserad av tvånget att han bestämde sig för att aldrig prata svenska, berättade han. Och bjöd på kaffe med tilltugg.

Finskhetsförbundet har sett som sin huvuduppgift att fanatiskt motarbeta svenskan. På självständighetsdagen framgick det att också annan verksamhet finns.

Helsingin Sanomat visste nämligen berätta att Terhos Finskhetsförbund var arrangör för ett självständighetsjippo, där “fosterländsk musik” skulle ingå. När det kom fram att bandet Pyhä Kuolema var en välkänd och uppskattad gäst på nynazistiska möten, drog restaurangägaren i fråga öronen åt sig och satte lapp på luckan. Också Finskhetsförbundet såg sig tvungen att dra sig ur. Konserten lär ändå ha hållits på hemlig ort.

Frågan är sedan vad det betyder för partiets politik om Soini låter sig ersättas av Terho. Soini är den enda som kunde ha satt stopp för Halla-ahos värsta främlingsfientliga linjedragningar. Han valde att inte göra det. Tvärtom lät han Halla-aho designa partiets brutala invandringspolitik. Med Terho skulle ingen förändring på den punkten ske. De tycker ju lika.

Skillnaden är att Terho, den mest sannolika efterträdare just nu, saknar den karisma och slagfärdighet som en populistledare bör ha. Det kan påverka opinionerna. Å andra sidan är han samarbetsvillig och oceaner ödmjukare än Soini, vilket är bra för ett mindre parti.

Ingenting ändrar ändå på Soinis ansvar för att den främlingsfientliga retoriken blivit rumsren. Det anses normalt att nynazisterna får skrika ut sitt samhällsomstörtande budskap. Och retoriken har redan spritt sig till YLE.

Lyssnade nyligen på Ykkösaamu och redaktören använde ordet “islamisering” som en neutral term. Dessvärre är det inte första gången det sker. “Islamisering” är ett ord som i likhet med “Eurabia” flitigt används av rörelsen Antijihad i den antimuslimska propagandan. Orden var centrala i massmördaren Anders Behring Breiviks manifest. Det är alltså minsann inga neutrala termer YLE-journalister svänger sig med.

Risken finns för att den främlingsfientliga retoriken blir det nya normala på YLE. Se här är något synnerligen angeläget som YLE-chefen Atte Jääskeläinen borde ta tag i. Jag ids inte säga vilka andra aktuella händelser jag jämför med.

, , , , , ,

Läs också

Kommenteringen är stängd.