Okategoriserade

Sebastian Tynkkynens dilemma

28 Dec , 2016, 17.48 Marianne Lydén

 

Lite oklart för mig är om Sebastian Tynkkynen har blöja och kallingar under höftskynket (det måste ha känts kallt om släktklenoderna när videon spelades in), men annars är det helt klart vad han eftersträvar i videon, där han kryper upp för Domkyrkans trappa med “tvångssvenskans” piskor vinande över den nakna ryggen. (Jag tänker inte dela videon, den som vill se den hittar den lätt på nätet.)

Det hela handlar mer om att tillfredsställa Tynkkynens enorma publicitetshunger och mindre om det sannfinländska ungdomsförbundets smaklösa kampanj mot den obligatoriska skolsvenskan.

Tynkkynens senaste kampanj för ett finländskt utträde ur EU, Fixit, gick ju inte så bra. Man lyckades inte samla ihop de nödvändiga 50 000 namnen för att medborgarinitiativet skulle tas till behandling, så den kon går inte längre att mjölka.

Tynkkynen slutar som ungdomsförbundets ordförande vid årsskiftet och är därmed inte längre den som man vänder sig till om man vill veta vad som är på gång inom förbundet.

Nu hoppas Tynkkynen förstås att videon med honom i huvudrollen sprider sig som en löpeld på nätet. Det har den också gjort, videon har visats och kommenterats av medier i Sverige och förstås av finlandssvenska dito. Det här twittrar Tynkkynen belåtet om.

Om videon ska skapa en opinion i Finland för att avskaffa den obligatoriska skolsvenskan är det ändå de stora finska medierna som borde visa och kommentera den. Så har inte skett i någon större utsträckning. Det verkar inte bekymra Tynkkynen särskilt mycket. Huvudsaken tycks vara att han får synas.

Det samma gäller om videon ska fungera som ett led i Tynkkynens valkampanj. Det är en finskspråkig publik han måste nå. Tynkkynen är ju kommunalvalskandidat i hemstaden Uleåborg. I senaste kommunalval räckte rösterna inte längre än till suppleantplats. Att stadsfullmäktige i Uleåborg inte har något att göra den obligatoriska skolsvenskan tycks vara helt irrelevant i sammanhanget.

På sikt lär det vara riksdagen som är målet. Det kan vara svårt att uppnå när gallupsiffrorna rasat, speciellt om partiets sittande folkvalda i valkretsen, Olli Immonen, Pirkko Mattila och Ville Vähämäki vill fortsätta.

Jag är inte den som önskar Tynkkynen framgång i den politiska karriären, men det sunda förnuftet säger att karln borde fundera mer på sin kampanjstrategi och mindre på hur han kunde maximera sin tid i rampljuset.

,

Läs också

Kommenteringen är stängd.