Okategoriserade

Fållor och fördomar

28 feb , 2015, 09.00 Marianne Lydén

 

Har funderat på om Jussi Halla-aho gått och blivit slarvig, när det nu är ett tag sedan den slutliga domen för hets mot folkgrupp och brott mot trosfriden föll. Så pass grovt var språket nämligen i hans Facebookinlägg om riksdagskandidater med invandrarbakgrund. (Tänker inte länka.) En tillbakablick visar ändå att språket varit minst lika anstötligt i tidigare inlägg. (Tänker inte länka, konstaterar bara att han också tidigare skrivit om invandrare av dålig kvalitet.)

Retoriken är ett medvetet val av Halla-aho. Den är aningen vulgärare på Facebook än på hans blogg Scripta, men på båda fora skriver han för de sina. Han skriver om invandrare på det sätt som han vant dem vid från 2003, då han började blogga.

Halla-ahos lärljungar läser honom för att få sina fördomar bekräftade och bli stärkta i sin tro på att mångkulturalitet och invandring är farligt. I sitt senaste blogginlägg berättar han vilka sannfinländska kandidater som är tillräckligt ”invandringskritiska” för att man tryggt ska kunna rösta på dem. Alldeles som han gjorde 2011.

Halla-aho har inte tolerans- och mångkulturalitetsförespråkare i tankarna när han skriver, annat än att han ofta utnyttjar vår kritik som en nidbild som han kan ironisera över. Så polariserad är debatten.

Frågan har väckts om det därför inte vore bäst att tiga ihjäl karln. Bloggarkollegan Dan Lolax svar är nej (www.abounderrattelser.fi/blogg/nyhetsbloggenen). Jag instämmer. All publicitet är nämligen INTE god publicitet, utom när de gäller de redan frälsta, förstås. För dem är det egalt vad vi skriver, Halla-aho är ofelbar.

Det är de andra som behöver ruskas om med lite fakta om Halla-ahos retorik och Sannfinländarnas invandringspolitiska program. Det här upprepar jag igen med en dåres envishet, men framför allt de som inte vill att en liten flirt med rasismen ska röra till regeringsbildningen borde inte tillåtas slå dövörat till.

Det bär inte långt att partierna har ställt upp riksdagskandidater med invandrarbakgrund om de inte kan visa att Halla-aho har fel när han säger att de är uppställda enbart för att de har invandrarbakgrund. Det kan de till exempel göra genom att inte hålla dem i fållan utan lyfta fram dem som partiets representanter i debatter där temat är annat än invandring.

I väntan på det.

, , , , , ,

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *