Okategoriserade

Stadigt mellan stolarna

30 jun , 2016, 21.49 Marianne Lydén

 

EU är ett politiskt projekt och en separation från detta måste ses som ett möjligt alternativ, ifall man anser att Unionen förorsakar Finland mera skada än nytta.

Så står det i Sannfinländarnas program inför valet till Europaparlamentet 2014.

Vad jag vet gäller programmet fortfarande.

Jag har hört och läst otaliga uttalanden av sannfinländska politiker om hur Unionen förorsakar Finland bekymmer av många olika slag. Därmot har inga sannfinländska glädjerop skallat över nyttan av att höra till EU.

Timo Soini har under årens lopp intill tjatighet skanderat sitt “där EU finns, där finns problem”.

Ovanstående betyder att “Fixit” redan länge varit på Sannfinländarnas agenda. Sannfinländarna är riksdagens mest EU-negativa parti. Det här måste Centern och Samlingspartiet givetvis ha känt till när de bildade regering med partiet.

Därför är det lite god morgon yxskaft över att Petteri Orpo, ny ordförande för riksdagens mest EU-positiva parti Samlingspartiet, upprörs över att sannfinländska politiker nu efter Brexit uttalar sig i enlighet med sitt partis linje.

Fast kanske Orpo är förbluffad över en profilhöjning nu, när ju Sannfinländarna utan knot gått med på en lång rad nedskärningar à la Samlingspartiet, trots att dessa strider mot centrala sannfinländska principer.

Samtidigt har Orpo förstås rätt i att uttalanden som skapar osäkerhet om Finlands linje inte förbättrar de ekonomiska utsikterna.

Det som är verkligt förbluffande är hur Timo Soini i det här sammanhanget inte ramlar mellan de två stolarna.

Sannfinländarna gjorde ju en verklig kullerbytta när de omfattade regeringsprogrammets formuleringar om EU. I programmet utgås entydigt från att “Finland är en aktiv medlem i Unionen”. Här finns inget som helst utrymme för en folkomröstning om Fixit.

När Soini konstaterar att den här regeringen inte ordnar någon folkomröstning om EU-medlemskapet medger han de facto att han gått med på att gå emot sitt partis EU-program.

Att han samtidigt utlyser ett ställningstagande om saken 2019, när partiet bevisligen redan tagit ställning, är en skenmanöver som heter duga.

Vad gör man inte för att bli utrikesminister?

, , , , , ,

Läs också

Kommenteringen är stängd.