Okategoriserade

Ett gyckelspel

30 sep , 2016, 20.23 Marianne Lydén

 

Sannfinländska politiker nådde i sommartorkan nyhetsrubrikerna med hätska uttalanden mot asylsökande i allmänhet och muslimska dylika i synnerhet. Uttalandena var så grova att de snabb ledde till polisutredningar om hets mot folkgrupp.

Också tunga politiker ur regeringsleden reagerade.

Samlingspartiets veteranpolitiker Ben Zyskowicz var först ut och undrade hur länge regeringskumpanen Sannfinländarna kan fortsätta fungera som plattform för politiker som gör sig skyldiga till direkt rasism och hets mot muslimer.

Och Petteri Orpo, Samlingspartiets nya ordförande, finansminister och tidigare inrikesminister deklarerade att han inte godkänner rasisitisk retorik och att regeringen bör diskutera de sannfinländska nätskriverierna.

Till kören sällade sig också statsministerpartiet Centerns gruppordförande Antti Kaikkonen. Han krävde ett slut på de sannfinländska rasistiska skriverierna och lovade att han tar upp frågan när regeringspartiernas gruppordförande träffas inför riksdagsstarten.

Skarp kritik av rasism inom Sannfinländarna, alltså. Av den fanns inte ett spår kvar när gruppledarna sedan träffades. Alla ska hålla efter eventuella hatskribenter och allt är frid och fröjd, kunde Kaikkonen konstatera.

Och Orpo, han ansåg väl vid närmare eftertanke att räfst och rättarting i regeringen inte sitter bra när sammanhållningen inom regeringen ju är det viktiga.

När Jimi Karttunen några veckor senare avled efter att ha misshandlats av en aktivist från Finska Motståndsrörelsen väckte det allmän avsky och ledde till stora antirasistiska demonstrationer.

På det sannfinländska fältet och också högre upp, men också på vissa håll inom Centern tyckte man att det nog var att ta i att tala om en politisk handling. SVL:s aktivist blev nu bara ilsken när “en knarkare” som Jimi Karttunen visade vad han tyckte om SVL.

Men Petteri Orpo uppträdde igen rakryggat. Han deklarerade att det finns skäl för Sannfinländarna att noggrant gå igenom partimedlemmarnas kopplingar till rörelsen.

Sannfinländarnas ordförande Timo Soini slog genast ifrån sig och berättade att hans parti inte tar råd eller order från andra partier.

Mer krävdes inte för att Orpo skulle göra en pudel. Han konstaterade att det egentligen räcker för honom att regeringen gemensamt har fördömt våld och rasism. Det hade ministrarna i och för sig gjort. Typ vi är för allt gott och fördömer allt ont. Orpo och Soini försäkrade att sedan att inga fnurror på tråden finns mellan de två.

Det här skådespelet har en klar regi. Efter enskilda händelser tutar ministrarna ut sin avsky mot allt slags våld och all slags rasism. Tutandet döljer under sig den allt brutalare asylpolitiken som bedrivs enligt sannfinländska riktlinjer. Den är rasistisk i och med att den särskilt vänder sig mot gruppen muslimska asylsökande. Med regeringens goda minne skickar Migri nu på löpande band iväg representanter för den här gruppen tillbaka till uppenbar livsfara.

, , , ,

Läs också

Kommenteringen är stängd.