Okategoriserade

Socialdemokratisk U-sväng

13 Nov , 2014, 06.00 Marianne Lydén

 

SDP-bossen Antti Rinne anser att ökad arbetskraftsinvandring borde övervägas. Annars kan vi stå inför arbetskraftsbrist när det väl börjar gå bättre i ekonomin, säger finansministern till Savon Sanomat. Han konstaterar också att ämnet är känsligt när 440 000 människor går arbetslösa eller är föremål för sysselsättningspolitiska åtgärder.

Med sitt uttalande gör Rinne en 180 graders sväng i SDP:s inte helt logiska linje, åtminstone om man jämför med Eero Heinäluomas budskap inför valet 2011. Bromsen på, rekommenderade Heinäluoma då, uttryckligen med hänvisning till de höga arbetslöshetssiffrorna.

– Tar vi hit en stor skara männi­skor utifrån samtidigt som arbetslösheten är skyhög innebär det att de tar jobben av finländare, gör dem arbetslösa. Det leder till ökad rasism, sa Heinäluoma i Hbl.

Heinäluoma har suttit på samma poster som Rinne och uttalandet väckte uppståndelse främst för att det stärkte många i uppfattningen att SDP-ledningen hade valt att flirta med främlingsfientligheten. Det följde nämligen på dåvarande partiordförande Jutta Urpilainens uppmaning till invandrarna att följa “landets sed”.

Med de här åsikterna, plus kritiken av EU-stödpaketen, skulle SDP ha samsats bra med Sannfinländarna i regeringen, men det var ju Samlingspartiet som bestämde villkoren den gången.

Då var det EU-politiken som fick Jyrki Katainen och Timo Soini att stänga regeringsdörren för Sannfinländarna. Knappast spelar invandringen någon större roll i regeringsbildningen den här gången heller. Just nu ser invandringen dessutom ut att att bli en betydligt mindre fråga i valet i april än för fyra år sedan.

Förhoppningsvis slipper vi en upprepning av den obehagliga flirten med rasismen, som politiker i alla de stora partierna ägnade sig åt i jakten på röster, som sedan gick till Sannfinländarna.

, , , , , , , ,

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *