Okategoriserade

Martyrkarameller

21 Nov , 2014, 14.00 Marianne Lydén

 

Ska skattepengar ösas över organisationer som flirtar med rasismen?

Om det är Samlingspartiets unga, vackra och djärva som går med håven är svaret ett rungande ja.

Närmare 650 000 euro per år får partiets plantskola nämligen för bland annat undervisning i det nya målsättningsprogrammets ”djärva utspel” (förbundsordförande Susanna Koskis ord) om att avkriminalisera hets mot folkgrupp, stänga dörren för kvotflyktingar och avskaffa minoritetsombudsmannens ämbete.

För Sannfinländarnas ungdomsorganisation är svaret däremot nej. Öskaret har ersatts med millilitersmått, för Sannfinländarnas unga har en verksamhet som strider mot ungdomslagens mångkulturella målsättningar, menar Undervisnings- och kulturministeriet.

Högsta förvaltningsdomstolen har nu slagit fast att ministeriet överskridit sina befogenheter och  förfarit lagstridigt. Inte för att ministeriet fortsatt ösa  pengar över Samlingspartiets unga som börjat flirta med rasismen, utan för att ministeriet låtit bli att ge pengar till Sannfinländarnas unga, som i likhet med flera av moderpartiets politiker flirtar med rasismen. HFD har ju inte tagit ställning till de unga samlingspartisternas penningflöde eftersom de inte haft orsak att klaga…

Om ungdomslagens paragrafer om mångkulturalitet ska påverka utdelningen är ministeriets agerande inte särskilt konsekvent. Vilken slags verksamhet de politiska ungdomsorganisationerna bedriver HAR ju nog enligt reglerna betydelse, men viktigare har bland annat antalet medlemmar och verksamhetens omfattning varit. Därför har det varit självklart att exempelvis Centerns, Samlingspartiets och Socialdemokraternas ungdomsförbund fått ansenligt mer pengar än Sannfinländarnas.

Nu är ingenting självklart, utom att det är politikerna som bestämmer villkoren för penningutdelningen. Ansvariga ministern Pia Viitanen (SDP) har redan hunnit säga att villkoren ska göras klarare. Det är dessvärre för sent. Sannfinländarna har fått en martyrkaramell att suga på som räcker fram till valet.

På tal om martyrkarameller så har Mark Levengood när han kommenterat sannfinländsk intolerans sagt att sannfinländare är dumma och fula. Vackra och djärva rasister är precis lika obehagliga.

, , , ,

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *